NHS maant huisartsen aan om face-to-face consultaties te houden

NHS-bazen stuurden een brief naar Engelse huisartsen om hen eraan te herinneren om indien nodig face-to-face consultaties aan te bieden. Artsen reageren boos. "De brief is een belediging voor hardwerkende artsen", zo klinkt het in The Guardian.

In maart werden huisartsen aangespoord zoveel mogelijk consultaties op afstand te houden om de verspreiding van covid-19 af te remmen. In de maand mei werd 48% van de huisartsafspraken telefonisch uitgevoerd.

Nu heeft de NHS Engeland de huisartsenpraktijken aangeschreven om hen eraan te herinneren dat ze ervoor moeten zorgen dat patiënten weten dat ze wanneer nodig naar de praktijk mogen komen en dat er controles uitgevoerd zullen worden om na te gaan of de huisartsen zich aan die regel houden.

"De overgrote meerderheid van de praktijken  leverde aanzienlijke inspanningen om tijdens de pandemie toegankelijk te blijven voor patiënten en om personeel en patiënten veilig te houden", zo staat te lezen in de brief. Maar ook: "Het is belangrijk dat geen enkele artsenpraktijk in zijn communicatie suggereert dat de praktijk gesloten is of dat persoonlijke afspraken onmogelijk zijn."

Altijd
Prof. Martin Marshall, de voorzitter van het Royal College of GPs, zegt in The Guardian dat het aantal klassieke consultaties toeneemt, met vorige week meer dan 300.000 per dag.

“Huisartsenpraktijken zijn open en waren dat ook tijdens de hele pandemie. Huisartsen deden vooral aan telegeneeskunde  om te voldoen aan de officiële richtlijnen en om de verspreiding van het covid-19-virus te helpen stoppen”, aldus de professor.

"Elke suggestie dat de huisartsen hun werk niet goed hebben gedaan, is een belediging voor huisartsen en hun teams die ook tijdens de pandemie heel hard hebben gewerkt en die een ongelooflijk moeilijke winter tegemoet gaan."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.