Nieuwe app telt koolhydraten voor personen met diabetes

Hogeschool UCLL, Diabetes Liga en UZ Leuven hebben een nieuwe app gelanceerd die het aantal koolhydraten in voeding telt, zo hebben de partners bekendgemaakt. De app kan personen met diabetes helpen om hun suikerspiegel op het juiste niveau te houden.

Koolhydraten in de voeding hebben een direct effect op iemands suikerspiegel. Voor personen met diabetes die voor elke maaltijd insuline gebruiken, via een pomp of injecties, is het belangrijk om de hoeveelheid koolhydraten per eetmoment goed in te schatten, om zo de juiste dosis insuline te bepalen. De nieuwe app kan daarbij helpen. 

De app toont in een oogopslog hoeveel koolhydraten een bepaalde maaltijd bevat. De informatie is gebaseerd op de Belgische voedingsmiddelentabel (NUBEL) en porties zoals we die in België gebruiken. De koolhydraatwaarde van een aantal Belgische klassiekers, zoals witloofrolletjes met hesp en kaassaus, vol-au-vent en stoofvlees, is standaard terug te vinden in de app, zodat voor deze gerechten niet alle ingrediënten apart ingegeven moeten worden. 

Eigen recepten of eigen typische maaltijden (zoals je wekelijkse spaghetti of je zondags ontbijt) kan de app onthouden. Gebruikers kunnen de barcode van een product scannen als het nog niet beschikbaar is in de app. Na een controle door een diëtist wordt het toegevoegd aan de databank. Intussen zijn er ongeveer 3.500 producten beschikbaar in de app. 

De app is te downloaden via de Apple Store of de Google Play Store met de zoekterm 'koolhydraatteller Tripleclick Design' .

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.