Patiënten kunnen voorschriften voortaan raadplegen op Mijngezondheid

Patiënten kunnen voortaan de voorschriften die ze van artsen of tandartsen kregen bekijken op Mijngezondheid, het digitale portaal waarop iedereen zijn of haar gezondheidsgegevens kan raadplegen. Dat meldt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).

Wie zich aanmeldt op Mijngezondheid kan vanaf nu alle openstaande geneesmiddelenvoorschriften van artsen of tandartsen raadplegen, al kan dat enkel maar als die elektronisch voorschrijven. In oktober waren er 13.648 artsen en 3.733 tandartsen die dat deden. Wie dat wil kan voorschriften ook verwijderen via Mijngezondheid, bijvoorbeeld omdat hij of zij het niet meer nodig heeft. 

Het gaat om een nieuwe stap naar een volledig digitaal voorschrift. Nu krijg je als patiënt zelfs bij een elektronisch voorschrift nog een papier met een barcode mee, maar dat moet op termijn verdwijnen. Bedoeling is dat patiënten via Mijngezondheid kunnen aangeven bij welke apotheek ze het geneesmiddel willen ophalen, waarna die laatste het voorschrift elektronisch binnenkrijgt en het medicijn kan klaarleggen.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block lanceerde Mijngezondheid in mei. Intussen werkt de FOD Volksgezondheid aan een update waardoor burgers via het portaal hun persoonlijke dossier bij hun ziekenfonds zullen kunnen inkijken. Verder moet de 'personal health viewer' dan ook bijwerkingen van geneesmiddelen vermelden en zullen mensen kunnen doorklikken naar hun thuisverpleegkundedossier. Die nieuwigheden moeten er tegen volgend voorjaar zijn.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.