Meer dan 7,5 miljoen Belgen hebben een Gedeeld Farmaceutisch Dossier, aantal blijft stijgen

Meer dan 7,5 miljoen Belgen hebben een Gedeeld Farmaceutisch Dossier. Dat heeft de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) bekendgemaakt. Een Gedeeld Farmaceutisch Dossier is een dienst zonder kosten, die apotheken toelaat de medicatiehistoriek van patiënten onderling te delen. Sinds de opstart van het systeem in 2014, stijgt het aantal Belgen dat ervan gebruikt maakt elk jaar. In juni 2016 was er nog sprake van een kwart van de Belgen met een gedeeld dossier.

Via het Gedeeld Farmaceutisch Dossier kunnen apothekers in het hele land betrouwbare en persoonlijke adviezen geven aan gebruikers van het systeem.

"Om incidenten te voorkomen moet elke apotheker bij wie een patiënt komt aankloppen, altijd de medicatiehistoriek van die persoon kunnen inkijken. Op die manier zijn er minder risico's voor tegenstrijdige geneesmiddelen", zegt Alain Chaspierre, voorzitter van de APB. "Een voorbeeld: een inwoner van Namen neemt bloedverdunners. Bij een vakantie aan zee gaat hij met gewrichtspijnen naar de dichtstbijzijnde apotheek. Zonder een Gedeeld Farmaceutisch Dossier kan de apotheker dan een ontstekingsremmer voorschrijven tegen de pijn, maar dan riskeert de patiënt een bloeding, omdat die ontstekingsremmer slecht reageert op de bloedverdunners. Met een gedeeld dossier weet de apotheker dat hij een andere behandeling moet aanbieden."

Ook de apothekers zelf staan achter de gratis dienst. Volgens Chaspierre zijn 97,7 procent van de 4.830 geregistreerde apothekers in ons land verbonden met de databank van het systeem.

Om zelf een Gedeeld Farmaceutisch Dossier aan te maken, moet je je registreren via de Itsme-app op de website van de FOD Volksgezondheid. Ook zorgverleners, artsen en ziekenhuizen kunnen dit voorzien.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.