QR-sleutel verhoogt veiligheid Jessa Ziekenhuis

Vanaf maandag 18 juli wordt de QR-code een belangrijke sleutel voor diverse toepassingen in het Jessa Ziekenhuis: in een eerste fase wordt deze sleutel enkel geïmplementeerd in het parkeerbeleid in campus Virga Jesse. In een tweede fase om toegang te krijgen tot het ziekenhuis (najaar 2022).

Lieve Ketelslegers, woordvoerder: “Met deze QR-sleutel willen we op de lange termijn in de eerste plaats de veiligheid verhogen. Een ziekenhuis was vroeger een open huis waar iedereen ongecontroleerd binnen en buiten kon lopen. De corona-pandemie heeft ons jammer genoeg geleerd dat zulk beleid een extra risico vormt voor de veiligheid van onze patiënten en medewerkers. In hun belang schakelen we dus over naar een meer gecontroleerde omgeving."

"Tegelijk is het een manier om oneigenlijke gebruikers van onze bezoekersparking weg te houden.”

25 euro extra

De implementatie van de QR-sleutel gebeurt gefaseerd. Op maandag 18 juli start de eerste fase, met de invoering van de QR-sleutel in het parkeerbeleid voor campus Virga Jesse.

Lieve Ketelslegers: “Iedereen die naar Jessa komt voor een bezoek, raadpleging, ingreep, behandeling, scan of bloedafname…, moet gebruik kunnen maken van onze bezoekersparking. Zij krijgen op de een of andere manier (bv. bij inschrijving aan de kiosk of via hun bezoekafspraak) een QR-sleutel aangereikt. Door die QR-sleutel te scannen aan de parkeerautomaat, vallen ze onder één van de vastgestelde parkeertarieven. Wie parkeert op onze parking, maar niet in het ziekenhuis geweest is, zal niet over zo’n QR-sleutel beschikken en betaalt bij het buitenrijden aan de betaalautomaat 25 euro extra.”

Met deze maatregel wil Jessa het parkeerprobleem aanpakken, vooral tijdens de piekuren. “Het oneigenlijk gebruik van onze parking in onze centrum campus Virga Jesse is al jaren een probleem. We hebben berekend dat we met dit systeem structureel zo’n 40 parkeerplaatsen per dag extra vrij krijgen voor onze patiënten en bezoekers.”

Tweede en derde fase

Na de zomer worden nog fase 2 en fase 3 uitgerold. Dat betekent dat patiënten en bezoekers de QRsleutel nodig hebben om de elektronische toegangspoortjes te openen, die later in de inkomhallen van campussen Virga Jesse en Salvator geplaatst worden. In een nog latere fase zullen patiënten zich met hun QR-sleutel kunnen aanmelden in de wachtzaal. Zo weet de arts meteen welke patiënten al gearriveerd zijn, hetgeen de wachttijden kan verkorten.

21% BTW impacteert parkeertarieven

Jessa dient voortaan 21% BTW te betalen op de parkeerinkomsten. Voorheen was het hiervan vrijgesteld. Dat impacteert de parkeertarieven. De aangepaste tarieven zijn geldig voor de beide Hasseltse campussen.

Lieve Ketelslegers: “Parkeren wordt inderdaad duurder, we verlengen daarom het gratis parkeren van 20 naar 30 minuten. Voor het merendeel van de patiënten die zeer regelmatig in het ziekenhuis moeten zijn (bv. bij langdurige behandeltrajecten) is er geen of slechts een minimale prijsstijging.”

"Wie geen gebruik wil maken van de parkings kan steeds op onze gratis pendelbussen stappen die om het kwartier naar of tussen de campussen rijden."

Meer info over parkeertarieven en routes/uurroosters pendelbussen vindt u hier

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.