Revalidanten sneller terug op de been dankzij nieuw revalidatietoestel in UZ Gent

Het Revalidatiecentrum van het UZ Gent heeft een nieuw toestel in gebruik genomen dat patiënten sneller terug op de been brengt. Een harnas, dat met kabels aan rails wordt opgehangen, biedt geavanceerde ondersteuning. Zo is een loopband niet langer nodig en kan de revalidatie met minder medisch personeel verlopen. 

Eén kinesitherapeut bestuurt met een klein mobiel toestel de werking van de kabels. Die schuiven langs rails over een traject dat de patiënt naar eigen vermogen kan afleggen. Het systeem geeft meer of minder ondersteuning, afhankelijk van de nood van de patiënt. 

"We nemen met het toestel hun angst weg om te vallen, stimuleren hen om verder te gaan en laten hen ook voelen waar hun grenzen liggen", legt revalidatiearts Catharine Vander Linden uit. Op termijn wil het ziekenhuis de ervaring verrijken met een VR-bril, om bijvoorbeeld een virtuele straat over te steken. 

De investering van ongeveer 230.000 euro is afkomstig van het investeringsfonds van de Medische Raad van het UZ Gent. Het ziekenhuis hoopt méér patiënten te kunnen helpen dankzij de efficiëntiewinst. Er zijn geen extra kosten voor patiënten verbonden aan het gebruik van de RYSEN.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.