Ruim 7.000 huisartsen halen Sumehr-norm geïntegreerde praktijkpremie

Ruim een week geleden was het de internationale Dag van de Superheld. Een ideale kapstok om een boost te geven aan de Sumehr-campagne door zelf een Sumehr-held te worden: een anonieme superheld die dag in dag uit alles op alles zet om anderen te dienen. In dit geval door kwaliteitsvolle Sumehrs aan te leggen die leiden tot optimale zorg. De campagne tracht die optimale Sumehrs elk jaar opnieuw in de kijker te plaatsen. Ze werd opgestart door HuisartsenVereniging Gent.

Enkele getuigenissen van huisartsen zetten het belang van een goed samengevat elektronisch patiëntendossier in de verf.

Riet Breesch (zaalarts bij geriatrie AZ Voorkempen, Westmalle) checkt bij iedere nieuwe opname steeds of er een Sumehr aanwezig is en zij neemt al de relevante informatie over in het lokale ziekenhuisdossier. "Sumehrs die volledig en up-to-date zijn, vormen een solide basis voor adequate zorg in meer complexe en polypathologische dossiers", luidt het.

Egbert van Wijk (huisarts in Pretlei, Brasschaat) werkt samen met drie jobstudenten geneeskunde die in dossiers antecedenten verwerken en zorgelementen archiveren. Een enorme hulp die flexibel kan worden ingezet. Daarnaast adviseert dr. van Wijk om binnen de praktijk met elkaar te brainstormen over de praktische aanpak: door wie, wanneer en hoe worden dossiers opgekuist?

Timia Van Assche (ViHP in groepspraktijk Vossensteert, Sint-Kruis) is de held voor nieuwe patiënten. Via een uitgebreide vragenlijst stelt ze voor hen een zo volledig mogelijk dossier samen met de persoonlijke en familiale voorgeschiedenis, medicatie en vaccinatiegegevens, allergieën en risico's. Complexe dossiers worden samen met de huisarts gefinetuned op basis van een intakegesprek en verslagen van specialisten. Daarnaast bekijkt zij de resultaten van bevolkingsonderzoeken en brieven van specialisten en codeert zij de belangrijkste zaken in het dossier.

Geïntegreerde praktijkpremie
Vandaag hebben meer dan 3,7 miljoen Vlamingen een Sumehr. In 2022 hadden meer dan 8.200 Belgische huisartsen al Sumehrs voor 25% van hun patiëntenpopulatie. Intussen werd dit criterium voor de geïntegreerde praktijkpremie opgetrokken naar 55%. Hoewel er nog geen cijfers beschikbaar zijn voor afgelopen jaar, blijkt dat in 2022 al bijna 7.000 huisartsen ook deze nieuwe norm zouden hebben gehaald. Sterker nog, er waren zelfs al meer dan 5.500 Belgische huisartsen - of meer dan één op drie - die een Sumehr-percentage behaalden van maar liefst 90%, aldus de campagnevoerders.

Mei en juni: sensibiliseren en vormingen

Domus Medica en Huisartsen-vereniging Gent organiseren jaarlijks de positieve sensibiliseringscampagne 'Summer of Sumehr'. Zo zullen ook dit jaar mei en juni in het teken staan van meer en betere Sumehrs. Keer op keer sluiten meer huisartsenkringen en wachtpostgebieden aan.

Met steun vanuit het Vlaamse Departement Zorg wordt nu een versnelling hoger geschakeld via vormingen naast de traditionele zomerse campagne. Focus van de vormingen ligt op kwaliteitsvol registreren en Sumehrs ten behoeve van een betere zorgcontinuïteit. Bekijk zeker de opnames van de Sumehr-webinars of doe een aanvraag voor het LOK-pakket 'Kwaliteitsvolle Sumehrs dankzij goed dossierbeheer'. 
 
De afgelopen maanden werden reeds 18 Sumehr-LOK's georganiseerd en later dit voorjaar staan er nog 13 meer op de planning. Er worden hiervoor nog extra moderatoren gezocht. Op dinsdag 18 juni staat een nieuwe train-the-trainer voor deze Sumehr-LOK gepland.

Aarzel niet om u in te schrijven. Na een korte online voorstelling van dit LOK-pakket, bezorgen we u de verschillende materialen. Vervolgens kan u deze LOK modereren in uw eigen LOK-groep en/of naburige regio's, en zo helpt u collega's om ook een Sumehr-held te worden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.