Site Belgisch Staatsblad stapt in 21ste eeuw

Sinds vandaag heeft het Belgisch Staatsblad een nieuw kleedje en schudt het qua design de kenmerkende oubolligheid van zich af. “De nieuwe site is fraaier én gebruiksvriendelijker”, zegt Sarah Blancke, voorzitter a.i. van de FOD Justitie. “Zo maakt het Staatsblad zijn schatkamer vol waardevolle info veel toegankelijker – voor de burger en voor alle andere stakeholders.”
De digitale transformatie klopt eindelijk ook aan bij Justitie. Dat gebeurt niet in de vorm van een digitale revolutie, wel via een reeks digitaliseringsprojecten waarbij snelheid, klantvriendelijkheid en kostenbesparingen centraal staan. Met het bekende voorvoegsel Just (denk aan Just-on-web bijvoorbeeld) geeft Justitie stap voor stap vorm aan haar e-service, heet het.

Nu aan de beurt is dus het Staatsblad, waar zich onder de noemer JustPublish een grondige digitalisering en modernisering afspeelt – met als kers op de taart de nieuwe website.

Nostalgie?
“Het einde van een tijdperk”, vat Sarah Blancke samen. “De vormgeving van de vorige website van het Belgisch Staatsblad dateert immers al van de jaren 1990. De bekende blauwe wolkjes zijn er niet meer: een gebeurtenis die je kunt vergelijken met het einde van Teletekst. Dat ging gepaard met de nodige nostalgie, zeker omdat Teletekst wel degelijk wérkte. Maar er is dus een tijd van komen en een tijd van gaan, ook bij het Staatsblad.” Menige gebruiker zal zeker niet nostalgisch reageren, want de huidige site was ronduit oubollig en gebruiksonvriendelijk. Zo kon de site niet beter de kloof tussen burger en justitie symboliseren.

Het Staatsblad omarmt alvast zijn nieuwe look: “Onze metamorfose zal veel voordelen opleveren voor de burgers en voor alle instanties die een beroep doen op onze diensten in dit verband: federale, regionale en communautaire instellingen, rechters, advocaten, journalisten, noem maar op”, zegt directeur Vincent Cambier. “Onze vroegere uitstraling kon je inderdaad vintage noemen, dus er was nood aan de modernisering ervan.”

'Nostalgie' en 'vintage': twee eufemismen van formaat.

3 miljoen kliks per dag
Die modernisering heeft impact, want het Belgisch Staatsblad is een icoon in het wetgevende landschap: niemand kan een wetgevende tekst publiceren als het Staatsblad er niet zou zijn. De website van het Staatsblad is dus immens populair: gemiddeld worden er liefst 700.000 sitepagina’s per dag (!) geconsulteerd. Dat cijfer kan zelfs oplopen tot 3 miljoen geconsulteerde pagina’s per dag. Net daarom had de aanpassing al veel eerder moeten plaatsvinden.

"Wie vertrouwd is met de oude site van het Staatsblad, weet dat de modernisering ervan welkom is", heet het nog even eufemistisch. "Een voor de hand liggende opzoeking – neem nu de wet tot bescherming van de journalistieke bronnen – kostte vroeger minstens vijf stappen. Je moest de datum van publicatie in de juiste volgorde ingeven, klikken op ‘Lijst’ om de lijst van de resultaten te doen verschijnen, ... Intuïtief? Niet echt. En om vervolgens de URL van de gevonden pagina te kunnen delen? Voer voor gevorderden."

Smartphone-vriendelijk
Mooi meegenomen is dat de nieuwe website van het Belgisch Staatsblad nu ook toelaat om je zoekresultaten veel gemakkelijker te delen, te downloaden en te printen, de navigatiestructuren zijn herkenbaar, enzovoort. Ook op mobiele apparaten zowaar.

Het Staatsblad maakt zijn schatkamer vol waardevolle informatie niet alleen toegankelijker, maar ook veel uitgebreider dan vroeger. Op de oude website waren de edities van het Staatsblad beschikbaar vanaf het jaar 1997. Vanaf vandaag gaat dat terug tot het jaar 1960.

In een tweede fase worden, in samenwerking met de KU Leuven, ook de Staatsblad-edities toegevoegd vanaf 1939. Ook de Justel-databank (een aparte tab met de geconsolideerde wetgeving en de wetgevingsindex) krijgt een uitbreiding: vanaf vandaag zijn daar de complete wetboeken terug te vinden. Erg handig voor bijvoorbeeld rechters die zich snel willen inwerken in pakweg het vernieuwde Strafwetboek.

Nu nog de wetgever duidelijk maken dat ook het verouderde juridische taalgebruik dringend aan modernisering toe is. Maar Rome en Parijs zijn ook niet op één dag gebouwd...

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.