Start-up: prototype intelligente contactlens controleert licht dat oog binnenvalt

Een start-up uit Gent doet verslag van de eerste succesvolle praktijktest van een slimme contactlens, die vooral mensen met keratoconus en andere hoornvliesafwijkingen moet helpen.

Een slimme contactlens die de hoeveelheid licht die het oog binnenkomt regelt, zou op een dag patiënten met keratoconus en ernstig astigmatisme, maar ook mensen met fotofobie en presbyopie kunnen helpen door hinderlijk strooilicht tegen te houden.

Een eerste prototype, dat er nog steeds een beetje uitziet als sciencefiction, is nu met succes getest op het oog: De technologie werkt.

"Door het perifere licht weg te filteren, is de intelligente lens zo ontworpen dat alleen gefocust licht het netvlies bereikt," aldus een persbericht van de fabrikant Azalea Vision, die zich naar eigen zeggen tot taak heeft gesteld "slimme, gebruiksvriendelijke oplossingen" voor oogheelkunde te ontwikkelen.

In de ALMA-lens is een diafragma ingebouwd dat werkt met vloeibare-kristaltechnologie, een microchip, een radiofrequentieantenne, een medische microbatterij en configureerbare lichtregeling.

Hun opening kan worden gemoduleerd om de hoeveelheid licht die het oog binnenkomt, te regelen. Het bedrijf heeft nu met succes getest dat dit ook werkt op het oog met het prototype. Patiënten en artsen kunnen de lens programmeren volgens hun individuele behoeften.

> Imec en UGent ontwikkelen elektronische contactlens met artificiële iris

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.