Animatiefiguurtje Zico leert kinderen in Heilig Hart Leuven over ziekenhuisbezoek

Het Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart in Leuven gebruikt sinds twee weken een nieuwe app om kinderen op een speelse en begrijpbare manier te informeren over hun ziekenhuisbezoek. Het animatiefiguurtje Zico loodst kinderen in de app doorheen het bezoek.

Tot nu toe maakte het ziekenhuis vooral van folders, flyers en een website, allen geschreven op kindermaat, om kinderen zo goed mogelijk te informeren over hun bezoek. "Maar we merken dat we er daarmee toch niet geraken", vertelt Inge Van Wambeke, diensthoofd kindergeneeskunde in Heilig Hart. "De kinderwebsite was een eerste aanzet, maar die is niet dynamisch. De nieuwe app met Zico brengt een extra dimensie." 

De Zico-app toont animatiefilmpjes over bepaalde zaken die in het ziekenhuis aan bod komen. Zo is er een filmpje waarin het figuurtje Zico het onthaal van het ziekenhuis binnenstapt of eentje waarin hij gemeten en gewogen wordt. Ook de minder aangename dingen, zoals een prikje krijgen, komen aan bod. Kinderen kunnen de filmpjes thuis al op voorhand bekijken of tijdens het wachten in het ziekenhuis zelf, en worden zo voorbereid op wat er staat te gebeuren. 

"Kinderen zijn vaak angstig als ze hier voor het eerst binnenkomen en niet weten wat hen te wachten staat. Ouders weten soms ook niet goed hoe ze het moeten aanpakken", vertelt Van Wambeke. "Zico geeft alle informatie op een speelse en grappige manier: zo kunnen we de zorgen van zowel kinderen als ouders wegnemen."

Dankzij de hulp en expertise van UZ Brussel is alle informatie wetenschappelijk en medisch onderbouwd. De app is tot hiertoe beschikbaar in het Engels, Nederlands en Frans, maar bedoeling is om er ook talen als Pools, Italiaans, Duits of Arabisch aan toe te voegen. 

Het ziekenhuis in Leuven gebruikt Zico op dit moment enkel in de pediatrieafdeling, en bekijkt om hem ook in te zetten op andere diensten waar veel kinderen komen, zoals de spoed- of de operatieafdeling. Ook inhoudelijk zouden er dan nieuwigheden bijkomen, zoals het ingipsen van een been of het nemen van een MRI-scan.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.