Coronavirus - WHO omarmt Europees coronacertificaat als model voor wereldwijd digitaal systeem

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil op basis van het Europese coronacertificaat een wereldwijd systeem voor digitale gezondheidscertificaten uitbouwen. De WHO en de Europese Commissie hebben maandag een partnerschap gepresenteerd om die ambitie gestalte te geven.

Het digitale coronacertificaat was in de aanloop naar de zomer van 2021 ingevoerd om het reizen binnen de Europese Unie te vergemakkelijken en de verspreiding van het virus tegen te gaan. Het certificaat bewees dat de houder getest of gevaccineerd was of natuurlijke weerstand tegen het virus had opgebouwd na een infectie.  

Net als de pandemie is het certificaat inmiddels van de voorgrond verdwenen, maar de WHO gaat nu met de beginselen, het kader en de technologie van het Europese systeem aan de slag om een wereldwijd netwerk voor digitale gezondheidscertificering uit te bouwen. Zo moeten alle lidstaten op termijn kunnen profiteren van de afstemming van digitale certificaten.   

Deze maand neemt de WHO het Europese certificeringssysteem over. Het moet de eerste bouwsteen vormen van een wereldwijd netwerk voor digitale gezondheidscertificaten. De WHO zal normen vaststellen en digitale handtekeningen valideren om fraude te voorkomen. Daarbij zal de WHO geen toegang hebben tot onderliggende persoonsgegevens, die de exclusieve bevoegdheid van de lidstaten blijven. 

Directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus beklemtoont dat het hele systeem gebaseerd zal zijn op beginselen als billijkheid, transparantie en privacy. "De nieuwe digitale gezondheidsproducten die worden ontwikkeld, zijn bedoeld om mensen overal ter wereld te helpen op snelle en doeltreffendere wijze toegang tot hoogwaardige gezondheidsdiensten te krijgen", luidt het.

Het Europese certificaat is gebaseerd op opensourcetechnologieën en -normen, waardoor ook landen in andere werelddelen konden instappen in het systeem. Uiteindelijk sloten bijna 80 landen en gebieden zich aan. "Daarmee heeft de EU een wereldwijde norm vastgesteld", concludeert Eurocommissaris voor de Interne Markt Thierry Breton.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.