DronePort in Sint-Truiden vormt toneel van innovatieve droneoperaties

Het SAFIR-consortium heeft donderdag in DronePort in Sint-Truiden een brede waaier aan innovatieve drone-operaties gepresenteerd, waaronder pakketbezorgingsvluchten en medische vluchten tussen ziekenhuizen. "Drones betekenen innovatie, nieuwe diensten voor burgers, nieuwe bedrijfsmodellen en economische groei", zegt Europees Commissaris voor Transport Violet Bulc.

Drones worden tegenwoordig in verschillende industrieën gebruikt. Om drones veilig in het luchtruim te integreren, wil het SAFIR-consortium van U-space aantonen hoe technologie de veilige inzet van drones in het luchtruim kan ondersteunen. In het testscenario kwamen zowel pakketbezorgingsvluchten, luchtonderzoek, medische vluchten tussen ziekenhuizen als prioritaire vluchten in noodsituaties aan bod.

Europees Commissaris Bulc was aanwezig op de demontratie in Sint-Truiden. "Drones betekenen innovatie, nieuwe diensten voor burgers, nieuwe bedrijfsmodellen en economische groei", aldus Bulc. "Ik ben verheugd om de vooruitgang te zien die de partners boeken ter bevordering van U-space en de veilige integratie van drones in het Europese luchtruim."

Het geïntegreerd droneverkeersmanagement moet zorgen voor een veilige integratie van drones in het Europese luchtruim. Daarnaast is het doel van het SAFIR-project om bij te dragen aan het EU-regelgevingsproces voor drones.

SAFIR staat voor "Safe and Flexible Integration of Initial U-space Services in a Real Environment". Onder leiding van Unifly bestaat het SAFIR-consortium uit de organisaties Amazon Prime Air, Aveillant, C-Astral, DronePort, Elia, Explicit, Helicus, de haven van Antwerpen, Proximus, SABCA, skeyes en Tekever.

Voor luchtvaartnavigatiedienstverlener skeyes kan het project aantonen hoe bemand en onbemand luchtverkeer veilig in dezelfde luchtruimomgeving kan opereren. "Daarnaast biedt het ons de mogelijkheid om nieuwe zakelijke activiteiten op het gebied van onbemande luchtvaart te verkennen en op te starten in overeenstemming met de veiligheid van het luchtverkeer, wat onze belangrijkste prioriteit is", zegt Johan Decuyper, CEO van skeyes.

Het consortium wordt medegefinancierd door de SESAR Joint Undertaking, dat verantwoordelijk is voor de coördinatie van alle EU-onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten op het gebied van luchtverkeerbeheer. De nakende brexit zou het budget vanuit Europa nog kunnen beïnvloeden.

"De resultaten van dit demonstratieproject zullen de betrokken autoriteiten helpen om een betere regelgeving op te stellen. Een regelgeving die de oprichting van een gemeenschappelijke Europese industrie voor dronediensten mogelijk kan maken", besluit Marc Kegelaers, CEO van Unifly.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.