Algoritme herkent botbreuken die specialist met blote oog mist (maar ziet ook niet alles)

Radiologen van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in het Nederlandse Tilburg krijgen hulp van artificiële intelligentie om te bepalen of een patiënt iets heeft gebroken. Het computerprogramma BoneView blijkt uitstekend in staat om botbreuken op röntgenfoto's op te sporen.

Tijdens de testfase, waarin het algoritme zeshonderd recente röntgenfoto's analyseerde, ontdekte het maar liefst zeven breuken die  specialisten niet hadden opgemerkt. "Uit onze test bleek dat BoneView in staat is om fracturen te vinden die de specialisten met het blote oog niet zagen", zei radioloog Erik Ranschaert. Als de onderzoeksresultaten worden doorgetrokken naar een heel jaar, zouden in het ziekenhuis 360 tot 370 gemiste breuken per jaar op te sporen kunnen zijn, voegde hij eraan toe. "Dat is toch een aanzienlijk aantal." 

Volgens radioloog Ranschaert is het echter te vroeg om het algoritme helemaal op zijn eentje röntgenfoto's te laten analyseren, zonder de tussenkomst van mensen. BoneView miste immers drie breuken die een radioloog wel constateerde. Het algoritme blijft dus een hulpmiddel. "De uiteindelijke beoordeling van de röntgenfoto's blijft een belangrijke taak van de specialist, die blijft eindverantwoordelijk", klinkt het.

De software beoordeelt een röntgenfoto op drie minuten tijd. In de meeste gevallen kan BoneView met zekerheid zeggen of de patiënt al dan niet een fractuur heeft, maar de uitkomst kan ook twijfelachtig zijn. Dan plaatst het algoritme een stippellijn waar het een breuk vermoedt en is het aan de radioloog om de knoop door te hakken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.