Angst bestrijden met virtuele realiteit

Maar liefst 1 op 8 mensen kampt met een angststoornis, terwijl wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg oplopen. Blootstellingstherapie biedt een mogelijke oplossing voor angststoornissen maar is tijdrovend en duur. Het imec.icon PATRONUS-project onderzocht hoe nieuwe technologieën zoals virtuele realiteit patiënten én therapeuten beter kunnen ondersteunen.

“Bestaande VR-oplossingen slagen er nog niet in om het angstniveau van de patiënt tijdens zo’n virtuele blootstelling in real time te beoordelen. En ook de nodige personalisatie blijft een uitdaging.  Bovendien zijn de huidige systemen vaak standalone, complexe oplossingen – waardoor langetermijnbegeleiding op basis van ‘blended care’ (de combinatie van face-to-face gesprekken en online zelfhulp) een stuk complexer wordt. Anderzijds bestaan er wel mobiele apps die mensen helpen met hun angsten om te gaan, maar die laten therapeuten dan weer niet toe om hun patiënten op dagelijkse basis op te volgen en te coachen.”

Met die vaststellingen in het achterhoofd onderzocht het imec.icon PATRONUS-consortium de ontwikkeling van een blended care-oplossing die het angstniveau van de patiënt nauwkeurig, continu en gedurende de hele behandeling in beeld brengt – op basis van fysiologische informatie (via een wearable) én de subjectieve input van de patiënt. “Een oplossing waarin bovendien virtuele omgevingen makkelijk gecontroleerd en gepersonaliseerd kunnen worden”, zegt Femke Ongenae, assistent-professor aan IDLab (een imec onderzoeksgroep aan de UGent) en onderzoeksverantwoordelijke voor het PATRONUS-project.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.