Lage- en middelhoge-inkomenslanden zouden landen met hoge inkomens snel kunnen overtreffen in het gebruik van technologie op basis van artificiële intelligentie in de gezondheidszorg, zo suggereert een rapport van de Novartis Foundation en Microsoft.
Lage inkomenslanden zouden de snelste kunnen zijn om met de nieuwe technologieën te werken omdat ze een gebrek hebben aan wettelijke kaders hebben, en ook omdat ze het meeste te verliezen hebben als de overheid nu niét investeren, aldus het verslag.
Technologieën in de economie en de banksector worden vaak sneller en uitgebreider ingevoerd in lage- en middeninkomenslanden dan in landen met een hoog inkomen. Volgens het rapport ‘Reimagining Global Health through Artificial Intelligence: The Roadmap to AI Maturity’ zal de dat ook het geval zijn met de implementatie van gezondheidstechnologieën en wordt de digitalisering versneld door de covid-19-pandemie.
Het verminderde contact tussen patiënten en zorgverleners tijdens de pandemie leidde tot een grote groei in het gebruik van technologieën zoals diagnostische tools op basis van artificiële intelligentie. Miljoenen mensen en gaan op zoek naar digitale oplossingen voor gezondheidszorg, wat landen een buitengewone kans geeft om data en AI in hun gezondheidssystemen te integreren.
Essentiële tools
“Veel landen zijn slecht voorbereid om een nieuwe ziekte als covid-19 aan te pakken, bovenop de bestaande last van infectieziekten en de steeds toenemende stroom van patiënten met chronische ziekten. Digitale technologie en AI zijn essentiële tools om gezondheidssystemen te hervormen van reactief naar proactief en zelfs preventief ”, aldus dr. Ann Aerts, hoofd van de Novartis Foundation en medevoorzitter van de Broadband Commission Working Group on Digital and AI in Health, die het rapport schreef.
Het rapport van Microsoft en de Novartis Foundation inventariseert de vorderingen op het gebied van artificiële intelligentie in de gezondheidszorg en komt tot een aantal bemoedigende conclusies. De wereldwijde best practices rond AI werden geïnventariseerd om zo een roadmap op te stellen die de landen kan helpen om AI verder te ontwikkelen.
Veelzeggende voorbeelden
- Rwanda heeft ongetwijfeld het meest geconnecteerde gezondheidssysteem van Afrika met hun virtuele consultatiesysteem met meer dan twee miljoen gebruikers (1/3 van de volwassen bevolking).
- In India gebruiken de ziekenhuizen AI om tot zeven jaar op voorhand het risico op een hartaanval bij een patiënt te kunnen inschatten voordat het optreedt.
- In Maleisië, Brazilië en de Filippijnen wordt AI gebruikt om de strijd aan te gaan met ziektes veroorzaakt door muggen zoals dengue, Zika en chikungunya. Er worden data gecombineerd uit negentig publieke databases om te voorspellen hoe de ziekte zich verspreidt en waar een epidemie zou kunnen uitbreken.
De auteurs van het rapport roepen regeringen op om nieuwe manieren te zoeken om het gebruik van AI in de gezondheidszorg te financieren. “Om de toegankelijkheid te verzekeren op lange termijn moeten digitale tools en oplossingen in de zorg terugbetaald worden. Veiligheid en bescherming van de privacy moeten daarbij deel uitmaken van een duurzame structuur.”
Working Group on Digital and AI in Health : Reimagining Global Health through Artificial Intelligence: The Roadmap to AI Maturity