Chatbot voor de mentale gezondheid van sporters

Nogal wat topsporters kampen met hoge mentale druk. Sportpsycholoog Yannick Balk van de Universiteit van Amsterdam ontwikkelde daarom CATO, een interactieve chatbot die de mentale gezondheid bevordert.

Het primaire doel van CATO is de mentale gezondheid van sporters te bevorderen door tips, effectieve strategieën en relevante kennis aan te reiken, bijvoorbeeld om gedachten en emoties te reguleren. Deze strategieën zijn gebaseerd op methodes uit onder meer de cognitieve gedragstherapie en positieve psychologie. 
Het ondersteunen van effectieve emotieregulatie is het hoofddoel van CATO. Maar CATO helpt sporters ook om meer te leren over vele andere aspecten die een positieve invloed kunnen hebben op hun mentale gezondheid en welzijn. Zo bevat CATO de laatste kennis over voeding, inclusief recepten. CATO kan ook informatie geven over slaap, waarom het belangrijk is en wat iemand kan doen om beter te slapen. Door verschillende tips en informatie te delen wordt de kennis van sporters vergroot.

CATO is met succes getest door (jeugd)voetballers van AZ en Almere City, de Koninklijke Nederlandse Zwembond en een aantal tennissers.
“De chatbot vraagt aan de sporter hoe het gaat op een schaal van -2 (heel slecht) tot +2 (heel goed). Als de sporter aangeeft dat hij of zij zich niet goed voelt, kan de chatbot vragen wat de sporter precies ervaart, bijvoorbeeld piekeren. De chatbot kan dan strategieën aanreiken zoals ademhalings- of ontspanningsoefeningen of aanraden om dingen op te schrijven die goed gingen en die minder goed gingen. CATO kan ook video’s met oefeningen of andere informatieve inhoud tonen. Het gaat erom dat ze leren omgaan met emoties, zowel negatieve als positieve emoties. Wanneer sporters aangeven dat ze zich trots voelen bijvoorbeeld, dan geeft CATO wellicht de tip om daarbij stil te staan door een foto te maken van dit geluksmoment. Maar uiteraard zullen sporters eerder de chatbot raadplegen als ze negatieve emoties ervaren. Sporters kunnen zelf overigens ook het gesprek starten of direct een ‘toolbox’ met allerlei tips openen”, zo zegt Yannick Balk.

“CATO is zeker geen vervanging van een coach, het is een aanvulling. En stel dat je ’s nachts om 3 uur in je bed ligt te piekeren, dan is het meestal niet de bedoeling dat je je coach belt, als dat al kan. CATO is echter wel 24/7 beschikbaar, en is bovendien heel laagdrempelig.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.