Dimpna Geel ontspant kinderen voor ingreep met virtual reality

Ontspannen een ingreep ondergaan is de wens van iedere patiënt. Virtual reality brillen verminderen pijn tijdens de behandeling dankzij klinische hypnose. Dimpna Ziekenhuis Geel gaat dit uiterst innovatieve hulpmiddel inzetten op haar kinderafdeling en in het OK.

Een patiënt die afgelopen vrijdag een kijkoperatie onderging aan de knie, testte het uit.

Relaxen en pijn verminderen met minder medicatie

De oceaan. De ruimte. Een zonsopgang. Zelf kiezen welke beelden je ziet als je een ingreep ondergaat. “Volwassen patiënten kunnen zich verliezen in een virtuele wereld, maar ook de kleinsten worden gekalmeerd door beelden en een rustgevende stem", zegt dr. Wim Vergauwen (diensthoofd pediatrie van het Ziekenhuis Geel).

De bril kan voor, tijdens en na een ingreep gebruikt worden. De oplossing biedt tijdwinst, minder medicatiegebruik, minder angst bij de patiënt en daardoor een positieve patiëntervaring met oog op revalidatie.

Uit onderzoek blijkt dat 82% van de patiënten minder stress ervaren bij het gebruik van de bril.

“Een ontspannen patiënt biedt voordelen voor patiënt én zorgverlener, ” vertelt dr. Evy Voets (anesthesist in het Ziekenhuis Geel). ”Zo kunnen we sneller, beter en ononderbroken werken. Dat resulteert dan weer in een vlotter herstel voor de patiënt”.

Dr. Dries van Doninck (Orthopedisch chirurg Ziekenhuis Geel) bevestigt en voegt eraan toe “dat het cruciaal is om als arts steeds op de hoogte te zijn en blijven van de nieuwste technologie zodat we ze  beschikbaar kunnen maken voor patiënten in de Kempense regio.”

Een patiënt uit Mol testte de VR-bril afgelopen vrijdag tijdens een arthroscopie, een kijkoperatie aan de knie waarbij hij slechts gedeeltelijk verdoofd was. “Het is echt de moeite: dankzij de koptelefoon let je niet op de piepgeluidjes in het OK want een rustgevende stem vertelde hoe ik op mijn ademhaling moest letten. Ik voelde me ontspannen.”

De patiënt zat naar eigen zeggen in een heel andere wereld, in dit geval de oceaan.

Nog meer mogelijkheden

Het ziekenhuis Geel is al enige tijd met de technologie bezig en testte verschillende VR-brillen. “In eerste instantie werd beslist om twee toestellen aan te schaffen. Op termijn voorziet het ziekenhuis ook in andere medische specialismen (o.a. revalidatie) en domeinen (o.a. brandtraining) om VR-toepassingen te gebruiken”, aldus CEO Jan Flament, die het ziekenhuis duidelijk wil profileren als technologische vernieuwer in de regio. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.