Pijnloze prikervaringen bij kinderen. Dimpna Geel doet er wat aan

Ziekenhuis Geel gebruikt de Veinviewer op de dienst Pediatrie en Spoed om pijnlijke prikervaringen bij kinderen tot een minimum te beperken. Het apparaat projecteert met een soort infrarood licht de bloedvaten op de huid van het patiëntje. 

Bloedafname en het plaatsen van infusen bij kinderen, meermaals prikken voorkomen: het is een uitdaging en gaat vaak gepaard met traantjes. Ouders, verpleegkundigen én kleine patiëntjes zullen dan ook opgelucht zijn dat ziekenhuis Geel de Veinviewer heeft ingeschakeld, meldt de communicatiedienst.

Het apparaat projecteert met een soort infrarood licht de bloedvaten op de huid van het patiëntje. Het voordeel is dat de vaten duidelijk worden gevisualiseerd, zelfs als ze met het blote oog niet te zien zijn. Hierdoor wordt het aantal - dikwijls pijnlijke - prikpogingen geminimaliseerd.

Het gebruik van de Veinviewer is niet nieuw maar wel zeer nuttig in de context van de pediatrie. Als eerste ziekenhuis in België gebruikte het AZ in Oudenaarde die technologie die het aanprikken van het bloedvat en de plaatsing van onder meer intraveneuze katheders vereenvoudigt. Dat gebeurde al in 2012.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.