FOD Volksgezondheid lanceert een oproep voor “cross-over”-projecten

De FOD Volksgezondheid lanceert een nieuwe oproep voor projecten gericht op Belgische algemene en psychiatrische ziekenhuizen om de interoperabiliteit van digitale systemen te versterken. Een budget van 600.000 euro zal worden toegekend aan maximaal vijf projecten. Aanvragen moeten worden ingediend vóór 2 mei 2025.

Deze oproep tot het indienen van projecten, getiteld “Crossover”, vertegenwoordigt een belangrijke strategische ontwikkeling in het verlengde van het vorige initiatief “Data Capabilities” van 2023, en is in lijn met de algemene doelstelling om een onderling verbonden, collaboratieve geneeskunde te implementeren die rond de patiënt is gestructureerd.

De projectoproep “Crossover” beantwoordt aan de beperkingen die bij vorige projecten werden vastgesteld op het vlak van interoperabiliteit: prototypes die niet in gebruik werden genomen, toepassingsgebied beperkt tot enkele ziekenhuizen in hetzelfde netwerk, zwakheid van overdraagbare deliverables en interoperabiliteit beperkt tot homogene gebruikssituaties.

Daarom focust de FOD Volksgezondheid nu zijn prioriteiten op het opschalen van bestaande interoperabele oplossingen, in het bijzonder deze die met succes getest werden tijdens de FHIR-a-thon evenementen in 2024. Dit betekent een verschuiving naar de wijdverspreide operationalisering van technische apparaten op basis van de FHIR- en SNOMED CT-standaarden en, meer in het algemeen, naar de integratie van middleware softwarecomponenten binnen heterogene ziekenhuisinfrastructuren.

De oproep staat open voor Belgische algemene en psychiatrische ziekenhuizen, op basis van consortia die minstens drie instellingen uit minstens twee verschillende netwerken omvatten. De totale financiële steun bedraagt 600.000 euro, te verdelen over maximaal vijf projecten, met een individuele toewijzing tussen 100.000 en 200.000 euro.

Deze financiering is afhankelijk van goedkeuring door de Algemene Raad van het Riziv, gepland voor half april 2025. De deadline voor indiening is 2 mei 2025, met een technische evaluatie van de prototypes tijdens een “FHIR-a-thon” georganiseerd op 16 mei 2025 in Brussel.

Projecten zullen worden beoordeeld op hun strategische samenhang met geïntegreerde zorgprioriteiten, aantoonbare grootschalige toepasbaarheid, toegevoegde waarde voor zorgverleners en patiënten, en capaciteit voor interinstitutionele samenwerking. Bijzondere nadruk wordt gelegd op schaalbaarheid, open source, documentatie van implementaties, organisatorisch veranderingsmanagement en naleving van Europese normen (EHDS, FHIR, OMOP).

Het project moet belangrijke prestatie-indicatoren (KPI's) presenteren die de impact op de kwaliteit en efficiëntie van de zorg kwantificeren. Alle deliverables moeten contractueel worden vastgelegd (B4-contract) in overeenstemming met SMART-principes. Als de gestelde doelen niet worden gehaald, kan dit leiden tot gedeeltelijke terugbetaling van de financiering.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.