Nieuwe game traint huisarts en triagist om te beslissen bij spoedzorg

Snel, nauwkeurig en veilig beslissen op de huisartsenpost en bij spoed zorgt ervoor dat patiënten zo snel mogelijk de juiste zorg krijgen. Test uzelf op Triage Game...

Initiatiefnemer van de Triage Game is huisarts Boukje van Dijk. Naast haar baan als huisarts is ze curriculumcoördinator van de vervolgopleiding tot huisarts aan het Radboudumc. Boukje heeft vaak dienst op de huisartsenpost en is onder ander eindverantwoordelijk voor het werk van de triagisten. 

“Als huisarts word je opgeleid om zo goed mogelijk een diagnose te stellen. Het bepalen van de urgentie is echt nog iets anders waarvoor je als huisarts nauwelijks wordt opgeleid maar wel eindverantwoordelijk bent. Bovendien is een goedlopend triageproces belangrijk voor het functioneren van de hele spoedzorgketen. Dit vraagt snelle en goede triage zonder dat patiëntveiligheid in gevaar komt. Soms bellen patiënten met vragen die echt zonder risico kunnen wachten tot de volgende dag, zodat ze bij de eigen huisarts kunnen worden behandeld, bijvoorbeeld klachten als overmatig oorsmeer of onveranderde chronische klachten, zoals aanhoudende lage rugpijn.”

Samen met huisartsen, triagisten en de specialist in spoedzorgonderwijs Schola Medica ontwikkelde dr. Van Dijk de Triage Game. De eerstelijns branchevereniging InEen omarmt de game en biedt het aan alle leden aan.

Triagegame.nl is de eerste webbased en open source scholingsgame in de spoedzorg. In de game gaat de gebruiker als triagist aan de slag en krijgt hij begeleiding in de denk- en beslisroute van de triagist. Hij wordt gebeld door een patiënt met een hulpvraag en stelt een aantal vragen om snel te bepalen met welke urgentie en door welke zorgverlener de patiënt moet worden gezien (of niet). Aan het eind van het gesprek wordt een ‘score’ gegeven. 

De totale game duurt ongeveer 60 minuten en kan steeds opnieuw worden gespeeld. De game kan gespeeld worden op drie levels met op elk level vier patiënten. Tussendoor stoppen is ook geen probleem. 

> Test uzelf op Triage Game

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.