Thuismonitoring met pleisters ondersteunt patiënten met epilepsie (AZ Sint-Maarten)

De neurologen van AZ Sint-Maarten zetten sinds kort EpiCare@Home in: een subtiel, draagbaar apparaatje met pleisters dat zelfstandig epilepsieaanvallen registreert. “Voor bepaalde epilepsiepatiënten biedt dit tal van voordelen. Zo worden ze langer, gemakkelijker en efficiënter opgevolgd. Een hele stap vooruit”, zegt dokter Pieternel Vanherpe, neurologe bij AZ Sint-Maarten.

“Veel mensen gaan ervan uit dat epilepsie gepaard gaat met hevige, zichtbare aanvallen, beter bekend als de ‘vallende ziekte’. Maar dat is slechts bij een gedeelte van de epilepsieaanvallen zo”, weet neurologe Pieternel Vanherpe. “Epilepsie uit zich in verschillende vormen en gaat vaak subtiel te werk: even verward of afwezig zijn, kortstondig trekken met je hand of mond, … Het is echt superdivers. Vaak weten mensen zelfs niet dat ze epilepsieaanvallen ondergaan. Dat is gevaarlijk, want het kan veel schade veroorzaken. Denk maar aan rijden met de wagen, oversteken op straat of werken op gevaarlijke plaatsen zoals een dak.”

Absence-epilepsie

Bij patiënten met absence-epilepsie - waarbij de patiënt een korte periode van ‘afwezigheid’ ervaart: staren in de ruimte of kortdurend niet reageren - zetten de neurologen van AZ Sint-Maarten nu ook EpiCare@Home in. Deze apparaatjes volgen op basis van sensoren in de pleisters zeer nauwkeurig en continu de hersenactiviteit van patiënten op. De sensoren in de pleisters volgen zeer nauwkeurig de hersenactiviteit op.

“Bij absence-epilepsie loopt de activiteit over heel de hersenen. Dat is gemakkelijker te monitoren, in vergelijking met epilepsie op een specifieke plek. Wat dit laatste betreft, is al wel onderzoek lopende en hopen we in de toekomst patiënten met andere soorten epilepsie te kunnen helpen met thuismonitoring”, weet neurologe Pieternel Vanherpe.

Subtiel

EpiCare@Home is subtiel en gemakkelijk in gebruik. Een pleister op de borst monitort het hartritme, twee pleisters achter de oren en een pleister op de nek met een magnetisch blokje vangen hersensignalen op. “Dit alles is verbonden met twee draadjes. Draag je een kraag of een sjaal, dan valt het al amper op. Je kunt er ook mee slapen. Valt de sticker eraf? Dan plak je gewoon een nieuwe. Je kan er eigenlijk weinig verkeerds mee doen”, geeft dokter Vanherpe mee.

Live monitoring

Een patiënt kan tot 4 weken opgevolgd worden door het systeem. De neurologen zijn tevreden met de eerste resultaten, die quasi live gemonitord worden door producent Byteflies. “Ook al kunnen we nog niet alle vormen van epilepsie monitoren, we voelen dat dit de toekomst is. Wij ontvangen telkens een rapport met daarin onder meer de tijdstippen van de aanvallen. Die informatie leggen we dan naast het dagboek van de patiënt. Uit beide samen halen we enorm veel informatie. Zo kan je zwart op wit nagaan of medicatie al dan niet aanslaat”, klinkt het.

(c) foto: byteflies epicare@home

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.