Franse toezichthouder verbiedt verkoop iPhone 12 om hoge straling. En België?

De verkoop van Apples iPhone 12 is in Frankrijk niet langer toegestaan omdat de telefoontoestellen te veel elektromagnetische straling uitzenden. Die straling kan door het lichaam worden opgenomen, in hogere mate dan in Europa is toegestaan. Het Franse agentschap voor de regulering van radiofrequenties ANFR heeft Apple opgeroepen maatregelen te nemen.

De ANFR meldt dat uit tests blijkt dat de absorptie van die straling door het lichaam is vastgesteld op 5,74 watt per kilogram. De Europese norm ligt echter op 4,0 watt per kilogram lichaamsgewicht. "Wat betreft telefoons die al verkocht zijn, moet Apple zo snel mogelijk corrigerende maatregelen nemen om de betreffende telefoons aan de norm te laten voldoen", stelt de toezichthouder in een verklaring op zijn website. "Anders moet Apple ze terugroepen."

Apple zelf zegt tegen persbureau AFP dat het de resultaten betwist. Volgens het Amerikaanse techconcern hebben meerdere onafhankelijke analyses aangetoond dat de iPhones wel degelijk aan de normen voldeden. Toch geeft Apple gehoor aan de oproep van de toezichthouder. Medewerkers van ANFR gaan vanaf woensdag controleren of de iPhone 12 inderdaad verdwenen is uit Franse winkels.

En België?

Staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel (MR) heeft telecomwaakhond BIPT gevraagd het potentiële gevaar van de iPhone 12 te analyseren. Hij gaf die opdracht nadat Frankrijk heeft beslist de verkoop van de smartphone te verbieden omdat het toestel te veel elektromagnetische stralen uitzendt.

De opdracht van de staatssecretaris gaat zelfs ruimer dan enkel de iPhone 12. Hij wil dat het BIPT alle apparaten van Apple tegen het licht houdt en nadien ook toestellen van de andere merken, dat er een analyse komt van de elektromagnetische straling ten opzichte van de Europese regels en dat het BIPT corrigerende maatregelen voorstelt. 

"Het spreekt voor zich dat ik zal vragen efficiënt op te treden indien de analyse op een eventueel gevaar voor onze gezondheid wijst", benadrukt Michel. "Als staatssecretaris voor Digitalisering is het mijn plicht te reageren en me ervan te vergewissen dat iedereen veilig is en beschermd tegen elk potentieel gevaar."

Volgens BIPT, het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie, is het nog afwachten of de beslissing van ANFR ook gevolgen zal hebben voor de verkoop van het toestel in België. "Voorlopig wordt best de reactie van Apple afgewacht", klinkt het. Pas wanneer het bedrijf niet het nodige doet en de Franse waakhond daarom een Europese vrijwaringsprocedure opstart, wordt de iPhone 12 mogelijk ook in België uit de rekken gehaald. Maar dat is enkel mogelijk na een periode van drie maanden zonder reactie van andere lidstaten, waarna de procedure "van toepassing is in alle Europese landen en dus ook in België", aldus BIPT.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.