Groot datalek brengt Uber in lastig fiscaal en sociaal parket

Het was cruciaal voor Uber te voorkomen dat de overheid bij een inval in het Brusselse kantoor belastende (fiscale en sociale, red.) data zou vinden. "Daarvoor was bij Uber de 'kill switch' ontwikkeld, om met een druk op de knop alle data af te schermen", schrijft De Tijd. In de “Uber Files” zouden ook Emmanuel Macron en de voormalige, Nederlandse eurocommissaris Neelie Kroes gelobbyd hebben.

Uit duizenden gelekte bestanden blijkt dat Uber op de allerhoogste niveaus van de politiek heeft gelobbyd om de grote weerstand tegen de alternatieve taxidienst weg te nemen. In de “Uber Files” vallen de namen van de huidige Franse president Emmanuel Macron en de voormalige, Nederlandse eurocommissaris Neelie Kroes. Zij zouden Uber geholpen helpen bij het lobbywerk, zo moet blijken uit onderzoek van internationale media naar de “Uber Files”. In België werkten Knack, De Tijd en Le Soir mee aan het onderzoek.

Na o.a. de Panama Papers en de Pandora Papers zijn er nu de “Uber Files”: een groot datalek van 124.000 interne documenten (o.a. e-mails, sms’jes en WhatsApp-berichtjes) van Uber. 

Die bestanden werden doorgespeeld aan de Britse krant The Guardian, die het op zijn beurt heeft gedeeld met 42 internationale media, om uit te pluizen wat er precies allemaal in die bestanden staat.

Onfrisse praktijken

Deze internationale media zijn nu begonnen met hun eerste bevindingen te publiceren en daaruit moet blijken dat Uber er in de periode 2013-2017 onfrisse praktijken op nahield om de weerstand tegen de nieuwkomer op de taximarkt te breken.
In een reactie zegt Kroes dat er geen sprake was van een formele of informele rol bij Uber voor haar officiële aanstelling in 2016.
De gelekte documenten uit de "Uber Files" laten uitschijnen dat Uber ook in België voor niets leek terug te schrikken: inzetten van privédetectives tegen Brusselse concurrenten, infiltreren van mysteryshoppers die voor de overheid werkten, het saboteren van een huiszoeking door het gerecht.
Het was cruciaal voor Uber te voorkomen dat de overheid bij een inval in het Brusselse kantoor belastende data zou vinden. "Daarvoor was bij Uber de 'kill switch' ontwikkeld, om met een druk op de knop alle data af te schermen", schrijft De Tijd.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    12 juli 2022

    En qua motoren heb je dan ook nog “ Deutschland UBER alles “!