Materialise levert 3D-geprinte onderdelen voor eerste succesvolle oogtransplantatie

Het Belgische bedrijf Materialise heeft bijgedragen aan de allereerste succesvolle oogtransplantatie. De firma maakte een virtuele 3D-planning van de operatie en 3D-printte verschillende medische hulpmiddelen op maat van de donor en de patiënt.

De 3D-technologieën van Materialise hebben het chirurgisch team van het Amerikaanse ziekenhuis NYU Langone Health op een belangrijke manier ondersteund. Door de aangeleverde tools kon de operatie volgens het bedrijf sneller en nauwkeuriger worden uitgevoerd. 

Het bedrijf ontwierp een virtueel 3D-model op basis van CT-scans. "Chirurgen konden de operatie zo virtueel voorbereiden en verschillende scenario's visualiseren", zegt woordvoerder Kristof Sehmke. 

Tijdens de operatie werden ook meerdere snij-instrumenten gebruikt die volledig op maat van de donor en de patiënt werden geprint. "Die snij-instrumenten zorgen ervoor dat de botfragmenten sneller en uiterst precies uitgesneden konden worden, zoals een puzzelstukje", aldus Shemke. "Tijdens de oogtransplantatie werd ook een deel van de oogkas getransplanteerd."

De patiënt is een 46-jarige Amerikaanse ex-militair die bij werken aan een hoogspanningslijn een elektrische schok van 7200 volt kreeg en daarbij ernstig verbrand raakte in het gezicht en zijn linkeroog verloor. Het is de eerste keer ooit dat een volledig oog succesvol wordt getransplanteerd en meteen ook de eerste keer dat dit gebeurt in combinatie met een gedeeltelijke gezichtstransplantatie. De operatie duurde 21 uur en werd ondersteund door een team van meer dan 140 chirurgen en medisch personeel, waaronder ook klinische ingenieurs van Materialise.

Materialise heeft zijn hoofdkwartier in Leuven is een van de oudste 3D-printbedrijven ter wereld. Het bedrijf print verschillende producten voor onder meer ziekenhuizen in binnen- en buitenland.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.