Minister Peeters bezoekt werf Living Tomorrow-innovatiecampus

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters heeft zondag, naar aanleiding van Open Wervendag, een bezoek gebracht aan de werf voor de nieuwe innovatiecampus van Living Tomorrow, in Vilvoorde. Daar verrijst een toren van 50 meter hoog die gebouwd wordt met de recentste innovatieve en duurzame technieken. "De manier waarop we zullen bouwen zal in de komende jaren volledig veranderen, met meer comfort, duurzaamheid en veiligheid als speerpunten", zegt Frank Beliën, oprichter van Living Tomorrow.

Living Tomorrow is een maatschappelijk demonstratie- en innovatieproject dat organisaties en mensen wil voorbereiden op, en informeren over de toekomst.

"Met onze nieuwe innovatiecampus willen we laten zien hoe we morgen gaan wonen, leven en werken", aldus Beliën. "Tachtig procent van de technieken die we integreren in dit gebouw, is marktklaar en kennen we vandaag ergens wereldwijd. Twintig procent is de verdere toekomst, wat we binnen vijf tot tien of zelfs twintig jaar zullen kennen. Ook dat proberen we te integreren en te laten zien aan onze bezoekers."

In de nieuwe Innovatiecampus komt onder meer een Living Tomorrow-experienceruimte, een belevingsruimte over vier verdiepingen van de toren waar de bezoeker te zien krijgt hoe leven, wonen en werken er in de toekomst zal uitzien. 

"Dat gaat dan om die twintig procent verre toekomst", vervolgt Frank Beliën. "Daar werken we rond een aantal thema's, zoals robotisering, maar ook rond de 'digital twin', waarbij een exacte, virtuele kopie gemaakt wordt van een stad, een gebouw, of een mens. Je zal dan in de toekomst van een smartwatch data doorsturen naar je digitale tweeling, die dan kan zien of je bloeddruk bijvoorbeeld te hoog is. Je digitale tweeling kan dan de digitale tweeling van je huisarts contacteren om een afspraak te maken."

Het gebouw zal ook plaats bieden aan een congrescentrum voor 600 personen, 96 hotelkamers, vergaderruimtes, een restaurant op de hoogste verdieping, en een bewegingscentrum waar op een zeer innovatieve manier aan revalidatie zal kunnen gedaan worden. 

De nieuwe campus wordt gebouwd met de nieuwste digitale technieken, met heel wat oog voor duurzaamheid, aldus Beliën: "Plannen zijn digitaal aanwezig op de werf, overal hangen barcodes zodat elke werknemer op elk moment de laatste plannen kan bekijken, met VR-brillen kan je bekijken hoe een kamer er zal uitzien. We gebruiken ook een 'digital twin' van het gebouw, waarbij het virtueel al volledig gebouwd wordt en je het vervolgens volledig foutloos kan nabouwen."

"Daarnaast stoten we zo weinig mogelijk CO2 uit. Zodra het gebouw er staat, zal het geen CO2 uitstoten. Intussen produceren we op de werf via zonnepanelen waterstofgas, waarmee we elektriciteit gaan opwekken die gebruikt wordt bij de bouw. Het beton dat we gebruiken, wordt geproduceerd met een zeer lage CO2-uitstoot, de vrachtwagens moeten aan zeer strenge normen voldoen. Eenmaal de werf is afgelopen, gaan we na hoeveel CO2 geproduceerd is bij de realisatie van dit gebouw, en die hoeveelheid gaan we dan compenseren door bomen aan te planten."

"Living Tomorrow staat in het teken van duurzaamheid, digitalisering, de mobiliteit van de toekomst", zegt minister Peeters. "Elementen waar wij als Vlaanderen ook op focussen. Ik ben enorm onder de indruk van wat hier gerealiseerd en getoond wordt."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.