Vlaanderen en VUB willen Vlaamse Rand tot innovatieve regio verheffen

Flanders Technology & Innovation, de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en UZ Brussel willen met de opening van het research park in Zellik de Vlaamse Rand rond Brussel verheffen tot een van de meest innovatieve regio's in Vlaanderen. De toekomstige proeftuin voor decarbonisatie, robotica en medische spitstechnologie moet ervoor zorgen dat Vlaanderen wereldtop blijft op het vlak van innovatie. De opening van het onderzoekspark is voorzien voor 7 mei, aldus VUB.

Het onderzoekspark, goed voor een Vlaamse subsidie van 30 miljoen euro, moet een centrale plek worden waar bedrijven en academici elkaar ontmoeten om antwoorden te vinden voor de uitdagingen van deze tijd. Het project wordt mee ondersteund door Flanders Technology & Innovation, het ambitieuze project van de Vlaamse regering waarmee men Vlaanderen als innovatieve regio op de wereldkaart wil plaatsen.

Het energie-efficiënte en koolstofarme onderzoekspark is nog volop in aanbouw, maar moet in de toekomst belangrijke technologische infrastructuur huisvesten. Onder meer ook de eerste Vlaamse Tier-1 supercomputer, na de Tier-0 de krachtigste computer ter wereld, zal hier zijn plek krijgen, goed voor een prijskaartje van ongeveer 12 miljoen euro. De enige andere Belgische Tier-1 computer bevindt zich in Charleroi. 

De Vlaamse Tier-1 computer zal zich bevinden in het Nexus Datacenter in het toekomstige onderzoekspark. Daarbij zullen ook verschillende serverruimtes uitgebaat worden. Het huren van deze serverruimtes is ook toegankelijk voor bedrijven. Het Nexus Datacenter wordt gebouwd door vastgoedontwikkelaar Ghelamco. De totale investeringskost voor de ontwikkeling van het datacenter wordt niet gecommuniceerd.

Verder moet het onderzoekspark ook de thuishaven worden van enkele Vlaamse en Belgische primeurs op het vlak van onderzoek en ontwikkeling. Het eerste Vlaamse instituut voor Decarbonisatie, een eerste roboticacluster Brubotics en de meest geavanceerde medische scanner uit Vlaanderen zullen er hun plek krijgen.

Doelgericht inzetten technologie

"De bedoeling is om hier aan onderzoek en ontwikkeling te gaan doen", aldus Vlaams minister-president Jambon (N-VA). Het Green Research Park van VUB en UZ Brussel wordt daarmee een innovatieve hub waar ook bedrijven toegang tot krijgen. "Zellik Research Park sluit zich op die manier aan bij het FTI-project dat we deze week in heel Vlaanderen op gang trekken", aldus de minister-president. "Door het doelgericht inzetten van technologie en innovatie wil Vlaanderen in 2030 het beste plekje van de wereld worden om te leven, te wonen, te werken en te ontspannen."

Jambon wijst erop dat Vlaanderen sinds de derde industriële revolutie internationale koploper is op vlak van Onderzoek en Innovatie. "Vlaanderen is vandaag technologisch en innovatieve koploper binnen Europa, maar dat wil je ook blijven de volgende decennia. Daarom moet je daar permanent in blijven investeren", aldus de Vlaamse minister-president.

Ook partijgenoot en collega-minister, bevoegd voor Onderwijs en de Vlaamse Rand, Ben Weyts maakt zich sterk dat de Vlaamse Rand in de toekomst één van de meest innovatieve regio's van Vlaanderen en België wordt. "Ik ben heel erg fier dat we deze investering naar de Vlaamse Rand hebben kunnen halen, een regio met uitdagingen", aldus Weyts. Daarmee wijst Weyts op het gegeven dat vele Vlamingen uit de Vlaamse Rand in Brussel actief zijn op de arbeidsmarkt. "Er wordt steeds meer werk gecreëerd in de Vlaamse Rand, dit onderzoekscentrum zal daar uiteraard toe bijdragen."

Ook VUB-rector Jan Danckaert is verheugd over het toekomstige onderzoekspark in Zellik. "Met de innovatiecampus in Zellik maken we het mogelijk voor technologiebedrijven om heel centraal met ons samen te werken (...) De VUB was al een Vlaamse universiteit in Brussel, met deze ontwikkeling wordt ze ook een Brusselse universiteit in Vlaanderen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.