Vlaming hapt naar adem bij digitale versnelling

Uit de digimeter van Imec blijkt dat 45 procent van de Vlamingen moeite heeft om bij te blijven op technologisch vlak. Een stijging met 8 procentpunten tegenover vorig jaar. Lieven De Marez, professor nieuwe communicatietechnologieën aan imec-UGent, is bezorgd. De mensen die aangeven dat ze stilaan in ademnood komen, geven de technologie nu nog het voordeel van de twijfel. Maar dat kan snel omslaan. De interesse in technologie neemt alvast een forse duik (van 78 naar 64 procent).

Het gevaar dreigt dat de grote groep die problemen kent met die versnelling, uiteindelijk afhaakt. "Opmerkelijk genoeg trappen niet enkel mensen op leeftijd op technologievlak op hun adem. Ook jongeren worstelen steeds nadrukkelijker met technologie en de impact ervan op hun leven. Wanneer we inzoomen op smartphonegebruik bijvoorbeeld vindt 57 procent van de jongeren (18-24 jaar) dat ze te veel tijd aan dat toestel spenderen, 35 procent noemt zichzelf verslaafd en maar liefst 99 procent legt zichzelf regeltjes op om dat gebruik toch min of meer aan banden te leggen.

Ook over fake news, dat velen als een bedreiging zien van de democratie, en het delen van data is het wantrouwen gegroeid.

De smartphone blijft met 185 minuten per dag de grote slokop wat schermtijd betreft. Het leeuwendeel van die tijd gaat naar sociale media (72 minuten) en dan vooral naar Facebook, Instagram en WhatsApp, die allemaal tot hetzelfde bedrijf (Meta) behoren. Bij de jongere doelgroep ligt dat net iets anders. Daar gaan TikTok en BeReal met de meeste aandacht lopen.

Kloof

Vlamingen met een lager gezinsinkomen beschikken nog dikwijls over te weinig schermen (23%), en ze ervaren financiële drempels om een snellere internetverbinding aan te schaffen (voor 1 op 3 Vlamingen weegt de kost voor betere connectiviteit (vast of mobiel) te zwaar op het budget). Toch lijkt de klassieke digitale kloof wat te verschuiven richting vaardigheden en attitudes.

Meer dan 4 op de 10 Vlamingen hebben onvoldoende vertrouwen in zichzelf om basisproblemen met technologie op te lossen, en daar zit over de jaren heen geen beterschap in. Zorgwekkender nog: bij jongeren gaat dat vertrouwen in basisvaardigheden erop achteruit. Daarnaast vindt 30% (+2) termen gelinkt aan digitale toepassingen verwarrend. De groep die kan meepraten over nieuwe technologieën zoals metaverse en blockchain is erg klein.

Meer info over de digimeter vindt u hier.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    09 maart 2023

    Als er vroeger “ problemen “ waren kon je een GESPREK voeren van mens tot mens , al dan niet met de telefoon en al dan niet met hoorn en draaischijf !
    Nu moet alles ON LINE gebeuren , het is 1 SYSTEEM probleem , en oh wee als je ook maar iets verkeerd intikt : dit is ONBEGRIJPBAAR door “ het “ SYSTEEM en probeer daar maar eens uit te geraken !
    En het wordt nog veel belovender dank zij AI !
    Oudere , al 1 wonende mensen , zonder sociaal vangnet , moeten 1 afspraak maken met de dokter ON LINE !
    Brave New Tik Tok World !