Voorschriftenfraude: de deur staat open

Papieren doktersvoorschriften kunnen online besteld worden door personen die helemaal geen dokter zijn. Er lijkt geen controle te bestaan op de bestellingen, stelde VRT NWS vast na eigen onderzoek. Dat opent de poort naar misbruik. Frank Vandenbroucke lijkt nogal luchtig te reageren.

Zoals bekend zitten de papieren doktersvoorschriften sowieso in een uitdoofscenario. Uitzonderingen zijn nog artsen die bij de invoering van de digitalisering 64 jaar of ouder waren of bij gebrek aan elektronische opladingsmogelijkheden op huisbezoek. Garanties tegen mogelijk misbruik zijn het rijksregisternummer van de patiënt waarover de apotheker moet beschikken als hij voorgeschreven medicatie aflevert. Die ‘controle’ verloopt soms net iets te vlot.

Maar nu blijkt ook dat voorschriftenboekjes zelf via wat kunst- en vliegwerk – informatie die te vinden is op internet - gewoon besteld kunnen worden bij de drukker, ook als niet-arts. En dat door misbruik te maken van de identiteit van een arts (inclusief rizivnummer) zonder dat die arts zelf daarover melding krijgt van de illegale bestelling.

VRT NWS besluit dat er dus geen sluitende controle is op het bestelsysteem. Het Riziv laat weten dat de barcode op de voorschriften een garantie moeten zijn tegen fraude, maar net die stelling werd door het onderzoek ontkracht. Minstens moet de gevoelige informatie die op het internet te vinden is om de boekjes te bestellen, afgeschermd worden volgens de onderzoekers. Daarop heeft het Riziv geen antwoord.

Itsme

Domus Medica pleit voor verdere digitalisering en meer controle op de voorschriften. “Daarnaast zou het goed zijn dat als artsen papieren voorschriften bestellen, dit verbonden is met bijvoorbeeld Itsme, een identiteitsgarantie. En de apotheker moet steeds een goede identiteitscontrole verrichten."

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke sluit zich daarbij aan: hij wil ook vooral inzetten op die elektronische voorschriften en legt de bal in het kamp van de apothekers om het voorschrift grondig te bekijken en fraude te signaleren. Daar blijft het bij.

Dat er lekken zijn in een procedure die absoluut waterdicht moet zijn, is onaanvaardbaar en noopt toch wel tot doorgedreven maatregelen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Hilde DE LOOF

    22 juni 2023

    dit bewijst nogmaals hoe belangrijk het is dat een minister van volksgezondheid bij voorkeur zelf arts is geweest of minstens feeling heeft met het werkveld . Niets zo gevaarlijk dan het gebrek aan kennis over geneesmiddelinteracties .De patiënt is hier de dupe van een onvoldoende uitgewerkte eerstelijnsbeleid .
    Tijd dat terug werk gemaakt wordt voor GVO en preventie .
    Niet toevallig brak de eerste COVIDgolf uit toen subsidiëring GVO en preventie wegviel .
    Liever geld in bewapening dan in gezondheidszorg ?

  • Carl CROLS

    21 juni 2023

    Als huisarts beheer je het Globaal Medisch dossier van de patiënt.Het is toch absurd dat je enkel je eigen gemaakte voorschriften kan zien en niet die opgemaakt zijn door andere artsen (collega's huisartsen en/of specialisten)

  • Marc DE MEULEMEESTER

    19 juni 2023

    Moraal van het verhaal :
    De “ dokteurs “ mogen nog zo ter goeder trouw zijn , finaal blijven ze het zwarte schaap en krijgen ze de zwarte Piet toegespeeld !

  • Peter PIETERS

    19 juni 2023

    Blijft ook nog het probleem dat huisarts die ter goeder trouw zijn werk doet. NIET kan zien in het medisch dossier van de patiënt welke voorschriften andere artsen ( ook ter goeder trouw) voorschrijven. … hiermee staat de deur niet op een kier maar wagenwijd open voor verslaafde shoppers !!!! De privacy newaar Dr Pieters P