Werking regionaal ziekenhuis in Namen 22 dagen na cyberaanval nog steeds verstoord

Het Centre Hospitalier Régional Sambre et Meuse (CHRSM) ondervindt 22 dagen nadat het was getroffen door een cyberaanval nog steeds grote hinder. De afwezigheid van wifi en werkende computers maakt communicatie moeilijk, enkele vaste lijnen zorgen ervoor dat patiënten opnieuw het ziekenhuis kunnen bereiken.

Het CHRSM slaagde erin om op de dag van de aanval in minder dan een uur de systemen van het netwerk te halen, waardoor een groot deel van de software gespaard bleef. Sindsdien wordt er "stap voor stap" vooruitgang geboekt, meldt Stéphane Rillaerts, algemeen directeur. "De IT-afdelingen werken onvermoeibaar verder", aldus Rillaerts. Eerste prioriteit zijn de herstelling van de telefonie en het systeem om leveranciers te betalen.

De consultaties, onderzoeken en ingrepen die niet in de juiste omstandigheden konden uitgevoerd worden, werden geannuleerd. Omdat het automatisch sms-systeem voor afspraken niet meer werkte, dachten veel patiënten dat ook hun afspraak niet doorging. Rillaerts herhaalt dat getroffen patiënten expliciet opgebeld worden met het nieuws, al de anderen gaan door als gepland.

Tot op heden namen de hackers nog geen contact op met een eis tot losgeld. Het ziekenhuis legt voorlopig de focus op de "heropbouw van informatie-infrastructuur om kwalitatieve zorg te garanderen en noodzakelijke hulpmiddelen te bieden aan de teams". Er wordt ondertussen ook een nieuwe infrastructuur uitgerold om informatie-uitwisseling tussen verschillende diensten mogelijk te maken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.