Zes miljoen euro voor 40 OCMW-projecten om digitale kloof te dichten

Veertig OCMW-projecten verspreid over het hele land krijgen 6 miljoen euro om te starten met projecten om de digitale kloof te dichten. Dat meldt minister van Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding Karine Lalieux (PS).

Het gaat om projecten die geselecteerd werden na de oproep "e-inclusion for Belgium". Daarvoor kwamen in totaal 77 projectvoorstellen binnen. Veertig daarvan, gedragen door een totaal van 75 OCMW's en verspreid over de drie regio's van het land,  zijn nu weerhouden. Zij kunnen nog voor het einde van dit jaar van start gaan. 

De projecten moeten mensen die het meeste risico lopen om uit de boot te vallen helpen om digitale vaardigheden te ontwikkelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen in armoedesituaties, mensen met een handicap, vrouwen, jongeren en oudere personen. De geselecteerde projecten zullen ook aandacht besteden aan de vorming van maatschappelijk werkers, zodat die antwoord kunnen bieden op de vragen van mensen die moeilijkheden ondervinden in deze digitale wereld.

"We leven in een wereld die steeds meer digitaal verloopt. Voor verschillende diensten heb je digitale vaardigheden nodig: voor de aanvraag en toegang tot sociale rechten, voor het raadplegen van je medisch dossier, voor elektronische betalingen en voor online aankopen. (...) Niet iedereen surft vlot mee op de digitale golf. Om het risico op ongelijkheid en uitsluiting tegen te gaan, moeten de projecten 'e-inclusion for Belgium' ervoor zorgen dat iedereen aan boord blijft", zegt minister Lalieux.

De middelen die Lalieux vrijmaakte zijn afkomstig uit het Europees plan voor herstel en veerkracht. Dankzij de Europese middelen kunnen er ook in 2023 en 2024 nieuwe projectoproepen gelanceerd worden. Die zullen zich opnieuw richten op de OCMW's, maar eveneens op andere sociale actoren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.