Depressie met 90% nauwkeurigheid te voorspellen via smartphone?

Het groeiend gebruik van elektronische communicatie biedt nieuwe mogelijkheden om de  geestelijke gezondheid te bestuderen. Zo kunnen we discreet onderzoeken of er een begin aanwezig is van psychiatrische aandoeningen en het dagelijkse leven van de patiënt te bepalen. Er werd naar verwezen op de studiedag van de Belgische Vereniging van Ziekenhuizen.

Een verkennende studie onderzocht de mogelijke verbanden tussen bipolaire affectieve stoornis en het gebruik van mobiele telefoons. In deze studie kregen deelnemers een mobieltje dat ze als hun belangrijkste telefoon gebruikten. In de smartphone was een aangepast toetsenbord geladen dat metadata verzamelt op basis van de toetsaanslag-invoer en een meter die bewegingsversnelling vastlegt.

Om de privacy te respecten, werd het gebruik van de toetsen zelf niet inhoudelijk geregistreerd, met uitzondering van de backspace-toets en de spatiebalk.

Voorspellingsnauwkeurigheid

Er wordt een end-to-end diepe architectuur voorgesteld op basis van een ‘late fusion framework’ eerder dan ‘early fusion’: DeepMood. Datatijdsblokken worden apart geregistreerd  (GRU) en de output van die GRU’s wordt dan samengevoegd. Zo worden de multi-view metadata gemodelleerd om gemoedsscores te voorspellen. Experimentele resultaten laten zien dat een voorspellingsnauwkeurigheid van 90,31% van de depressiescore kan worden bereikt op sessieniveau via de typ-dynamiek, meestel minder dan een minuut. Het toont de haalbaarheid aan van het gebruik van metadata van mobiele telefoons om stemmingsstoornissen en de ernst ervan op te sporen.

KDD’17, August 13–17, 2017, Halifax, NS, Canada

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.