7 op de 10 Belgen zijn voorstander van robots en AI

Robotisering, automatisering en artificiële intelligentie zijn niet meer weg te denken uit de samenleving. Uit een nieuwe bevraging van de Vrije Universiteit Brussel blijkt nu dat de meeste Belgen intelligente technologieën omarmen en zien als een hulpmiddel in hun dagelijkse leven. Slechts een minderheid gelooft ook dat robots menselijke relaties of eigenschappen kunnen invullen zoals bijvoorbeeld vriendschap. De resultaten werden bekend gemaakt naar aanleiding van de lancering van ‘Homo Roboticus’.

In dat boek buigen 57 professoren en onderzoekers van de VUB elk vanuit hun eigen expertise zich over de centrale vraag hoe de mens in de huidige technologische (r)evolutie past. Dat resulteert in een boek dat een antwoord geeft op ruim 30 dilemma’s zoals “Moeten robots belastingen betalen?”, “Is het mogelijk dat robots en mensen vrienden of geliefden worden?”, “Winnen robots straks gouden medailles op sportwedstrijden?” of “Gaan we straks op consultatie bij Dr. Robot?”.  Het boek bevat ook 10 aanbevelingen voor een ‘robotinclusieve agenda’ zodat verdere robotisering en AI de maatschappij ten goede blijven komen. De auteurs roepen onder meer op tot meer sensibilisering rond technologie, investering in levenslang leren en een etnisch technologisch charter.

Professoren Bram Vanderborght, Ann Dooms en Michel Maus over samenleven met robots tijdens de boeklancering van 'Homo Roboticus'.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.