De ICU-recover Box: thuismonitoring voor ex-IC-patiënten

Artsen van het Leids Universitair Medisch Centrum ontwikkelden een ICU-Recover Box voor ex-IC-patiënten. De ‘Box’ is een pakket met verschillende meettoestellen; de expatiënten kunnen thuis hun bloeddruk meten, een hartfilmpje maken en digitaal met hun arts of verpleegkundig specialist spreken. 

Het LUMC is het eerste ziekenhuis dat de ICU-Recover Box inzet om patiënten beter te kunnen monitoren na hun verblijf op de Intensive Care. Uit onderzoek blijkt dat 40% van de ex-IC-patiënten binnen een jaar opnieuw wordt opgenomen. Om dat aantal terug te dringen, kan vroege opsporing van achteruitgang via thuismonitoring cruciaal zijn.

Intensivisten Sesmu Arbous en Tina van Hemel ontwikkelden daarom samen met Janno Schouten, master student Technische Geneeskunde, de ICU-Recover Box. “IC-patiënten zijn de ziekste patiënten in het ziekenhuis. Na ontslag komen ze niet standaard op controle bij de intensivist voor bijvoorbeeld post-IC gerelateerde klachten”, zegt dr. Arbous. “Terwijl het Post IC Syndroom, PICS, met fysieke, mentale en cognitieve klachten, veel voorkomt en de levenskwaliteit van de patiënten aantast. Daarnaast kan een deel van de heropnames voorkomen worden als wij via thuismonitoring herstelpatronen leren kennen, eerder oppikken dat het niet goed gaat met de patiënt en dus sneller kunnen ingrijpen.” 

Monitoring om levens te redden 

De komende drie maanden wordt de nieuwe Box getest door 15 ex-IC-patiënten. In de Box zit apparatuur van Withings , zoals een bloeddrukband, weegschaal en smartwatch. Deze worden allemaal verbonden met een mobiele app waarop alle metingen worden verzameld. De gegevens zijn ook toegankelijk voor de arts. Daarnaast worden patiënten drie maanden lang, elke vier weken gebeld en wordt via een korte vragenlijst naar hun fysieke, mentale en cognitieve gesteldheid gevraagd. Naast deze standaardprocedure kunnen patiënten tijdens de studie 24 uur per dag contact opnemen met een van de betrokken intensivisten, als ze bijvoorbeeld vragen hebben over een afwijkende meting. 

Het drietal werkt voor de ICU-Recover Box nauw samen met de afdelingen Hartziekten en Revalidatiegeneeskunde. Het uiteindelijke doel van het project is thuismonitoring voor elke ex-IC patiënt. Ook voor andere patiëntgroepen stelt het LUMC een Box beschikbaar. Zo is er een Box voor coronapatiënten en patiënten die een hartaanval of beroerte hebben gehad. De ervaring met deze Boxen leert dat regelmatige monitoring leidt tot tijdig ziekenhuisbezoek en zelfs levens kan redden. Ook is aangetoond dat de gezondheid van hartpatiënten met de Box net zo goed in de gaten wordt gehouden als tijdens traditionele polikliniekbezoeken. En patiënten zelf zijn ook enthousiast, zo’n 90% is tevreden met de Box. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.