Wereldprimeur: longkankeroperatie met augmented-realitytechnologie

Chirurgen van het Erasmus MC hebben als eersten ter wereld een longtumor verwijderd met hulp van augmented reality, ontwikkeld door Orsi Innotech. Deze technologie heeft hen in staat gesteld om ’s werelds eerste robot-geassisteerde longtumoroperatie met behulp van augmented reality uit te voeren. Tijdens deze operatie werden virtuele beelden van de tumor, bloedvaten en luchtwegen over de long van de patiënt geprojecteerd. Zo vinden artsen veiliger en beter de weg in het binnenste van de patiënt.

De Rotterdamse chirurgen van Erasmus MC (Rotterdam, Nederland) behoren, in samenwerking met Orsi Innotech, tot de eersten ter wereld die augmented reality inzetten bij longoperaties. Tijdens de operatie worden live virtuele beelden van de long over het camerabeeld van de werkelijke long van de patiënt geprojecteerd, waardoor de chirurg cruciale informatie ziet, zoals de locatie van bloedvaten en luchtwegen, evenals de exacte positie van de tumor.

Augmented reality als GPS

Vergelijk augmented reality met een GPS. Het helpt de chirurg om preciezer te opereren. Zo kunnen ze bijvoorbeeld zien dat onder een bepaald stukje long een slagader loopt. Details die niet met het blote oog waarneembaar zijn, kunnen met de hulp van augmented reality zichtbaar worden.

Voordelen

Het gebruik van augmented reality in robot-geassisteerde operaties zal leiden tot snellere operaties en minder complicaties bij patiënten. Bovendien zal het gebruik van deze technologie een versnelde leercurve voor beginnende chirurgen mogelijk maken.

De combinatie van patiëntspecifieke virtuele en vervormbare longmodellen, ontwikkelt door MedicalVR, en augmented reality technologie ontwikkeld door Orsi Innotech in samenwerking met NVIDIA, resulteerde in de eerste succesvolle use cases in robot-geassisteerde longchirurgie met behulp van augmented reality.

In februari 2023, werd reeds met succes een niertumor verwijderd tijdens een robotoperatie met behulp van augmented reality in het OLV Ziekenhuis Aalst. De technologie wordt nu gevalideerd in verschillende chirurgische domeinen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.