Eerste Europese bloedtransport per passagiersdrone in Sint-Truiden

In het Limburgse Sint-Truiden is dinsdagmiddag voor het eerst in de EU bloed getransporteerd met behulp van een grote onbemande passagiersdrone. Het toestel vloog een kilometer lang doorheen het testluchtruim van DronePort.

Het gaat om een Ehang 216 AAV van dronefabrikant EHang Holdings Limited, een passagierstoestel met 2 zitplaatsen en 16 elektromotoren dat op kruissnelheid 130 km/u vliegt en maximaal 30 minuten in de lucht kan blijven. De vlucht werd begeleid door het Belgische Helicus, dat drone-applicaties en technologieën voor medisch transport ontwikkelt.

Volgens Helicus-ceo Mikael Shamim was het de eerste keer dat dit type drone in België de lucht inging, en ook de eerste keer in Europa dat dat gebeurde voor een medisch transport. "Tot nu toe kon er nog nooit een toestel van dit type zo dicht bij bebouwd gebied vliegen", zegt hij. Volgens Hamim is de autorisatie "zeer belangrijk om de volgende stap te kunnen voorbereiden naar het effectieve gebruik voor medische toepassingen in de dagelijkse omgeving."

Toch moet er op Europees vlak nog heel wat gebeuren vooraleer dergelijke drones ook effectief medische transporten kunnen uitvoeren. Volgens eerste schepen van Sint-Truiden en Europarlementslid Hilde Vautmans (Open VLD) is de EU daar effectief mee bezig. "Maar zoals je ziet, gaan technologie en innovatie sneller dan de regelgeving. We gaan er in Europa toch over moeten waken dat we de evolutie kunnen volgen van deze technologie en innovatie, want de toepassingen hier kunnen enorm zijn."

Ook minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) ziet enorme voordelen in het gebruik van de toestellen. "Drones maken het mogelijk om complexe missies uit te voeren met een efficiëntie die voorheen ongekend was, terwijl ze tegelijkertijd goedkoop en milieuvriendelijk zijn. Sommige missies die met helikopters of lichte vliegtuigen worden uitgevoerd, kunnen nu door drones worden uitgevoerd, wat de CO2-voetafdruk van deze missies sterk vermindert", zegt hij.

De dronevlucht werd dinsdagmiddag uitgevoerd aan de hand van een vooraf uitgetekend vluchtpad. Veiligheidspiloten volgden alles op de grond nauwlettend op en stonden stand-by, maar ingrijpen was uiteindelijk niet nodig.

  • A member of the Belgian Helicus company carries blood bag after a flight on a two-seat passenger drone (EH216) at the Limburg Regional Airport in Sint-Truiden on July 25, 2023. An unpiloted automated flight made test flights to transport blood bags over a distance of one kilometer, for the first time in the European airspace. Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

    © belga

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.