Jan Yperman Ziekenhuis test geautomatiseerde drones uit voor medische doeleinden

Het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper krijgt, dankzij de ondersteuning van minister van Telecommunicatie Petra De Sutter, de kans om de komende twee jaar te experimenteren met innovatieve projecten die gebruikmaken van 5G. Het ziekenhuis zal testen uitvoeren met drones die worden ingezet voor medische doeleinden, maar zal ook op andere manieren het 5G-netwerk gebruiken voor innovatieve projecten.

De komende twee jaar wordt een 5G-netwerk uitgerold in de Westhoek. Dankzij dat netwerk kan het Jan Yperman Ziekenhuis enkele pilootprojecten opzetten. Zo zal het ziekenhuis testen of geautomatiseerde drones logistiek kunnen worden ingezet. Zo wordt onderzocht of de drones bijvoorbeeld labostalen kunnen vervoeren van het dialysecentrum naar het labo. 

Verder wordt het nieuwe netwerk ook gebruikt voor ondersteuning vanop afstand bij dringende hulpverlening. "Wanneer het Paramedisch Interventieteam (PIT) van Jan Yperman uitgestuurd wordt, is daar geen arts bij. Soms is er echter advies van een (spoed)arts nodig. We willen nagaan hoe we de communicatie tussen de PIT-zorgverleners op het terrein en de artsen in het ziekenhuis nog kunnen verbeteren door een realtimevideoverbinding via bodycams of smart glasses", vertelt directeur Caroline Gheysen.

Als derde project wil het ziekenhuis ook een robotje inzetten bij dialysepatiënten die aan thuisdialyse doen. "We onderzoeken of het minirobotje met 360-camera bij de patiënt ondersteuning kan bieden bij de thuisdialyse. Dankzij het systeem ziet de verpleegkundige vanuit het ziekenhuis de patiënt én z'n omgeving, en kan ook de patiënt zelf vlot communiceren met het ziekenhuis." Verder wordt onderzocht of het robotje ook in andere situaties kan worden ingezet.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.