Nieuwe knierobot Europese primeur AZ Sint-Jan Brugge AV

De dienst Orthopedie van het AZ Sint-Jan Brugge AV heeft als eerste ziekenhuis in Europa de VELYS™ Robotic-Assisted Solution in gebruik genomen. Deze compacte knierobot voor het plaatsen van een totale knieprothese (knieartroplastiek) is uitgerust met een high-speed infraroodcamera die elke microbeweging registreert en continu feedback geeft over de positie en anatomie van de individuele patiënt.

Dat maakt scans (CT of RX) voor de operatie overbodig en laat de chirurg toe om tijdens de operatie het zaagvlak en optimale plaatsing van het implantaat te bepalen, zonder onnodige sneden te maken, weefselschade te veroorzaken of ligamenten aan te passen. Voor de patiënt betekent dit minder pijn en meer comfort tijdens de revalidatie, en een natuurlijker gevoel en stabiliteit over het hele bewegingsbereik.

Individuele aanpak, meer comfort voor de patiënt
De compacte robot is dus uitgerust met een high-speed infraroodcamera die elke microbeweging registreert en continu feedback geeft over de positie en anatomie van de individuele patiënt. Zo kan de chirurg het zaagvlak en optimale plaatsing van het implantaat intraoperatief bepalen.

“Met deze technologie heeft de chirurg altijd een perfect zaagvlak,” aldus dr. Pieter-Jan Vandekerckhove (dienst Orthopedie). “We kunnen de prothese op een heel natuurlijke en persoonlijke manier plaatsen, zonder onnodige sneden te maken, weefselschade te veroorzaken of ligamenten aan te passen. Voor de patiënt betekent dit minder pijn en meer comfort tijdens de revalidatie, en een natuurlijker gevoel en stabiliteit over het hele bewegingsbereik.”
Geen scans vooraf nodig

De workflow laat bovendien toe om via een tensioner heel adequaat de ligamentaire spanning te bepalen doorheen het bewegingsbereik van de patiënt en op basis daarvan te beslissen waar de coupes moeten komen. De chirurg kan zelfs knieprotheses perfect balanceren bij patiënten met een strektekort.

Vlotte leercurve
In de eerste weken met de nieuwe knierobot heeft de dienst Orthopedie al 60 patiënten succesvol behandeld. Vooraf volgde het chirurgisch team een uitgebreide training rond de knierobot in de Verenigde Staten, en er was ook veel aandacht voor bijscholing van het verpleegkundig personeel.

“De robot is gemakkelijk in gebruik, neemt weinig plaats in en past goed in de huidige workflow van het team,” aldus dr. Lucas Beckers (dienst Orthopedie). “We kunnen patiënten even snel behandelen als bij de klassieke manier van protheses plaatsen. Een bijkomend voordeel is dat voor de nieuwe workflow minder sterilisatiesets nodig zijn.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.