Nieuwe online tool van VUB spoort per gemeente mogelijk besmettingshaarden op

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft een online tool ontwikkeld die op gemeentelijke niveau de evolutie van het aantal besmettingen weergeeft. Op die manier kan een opflakkering van de infectie en een mogelijke besmettingshaard snel opgespoord worden.

De nieuwe tool is online te vinden op www.coronafacts.be en maakt gebruik van gegevens van Sciensano. In tegenstelling tot andere kaarten die slechts het totaal aantal besmettingen per gemeente weergeven, gaat deze tool de actuele evolutie van de COVID-19-gevallen weergeven. In meer dan 500 gemeenten werden er in de voorbij dagen namelijk geen nieuwe besmettingen vastgesteld, maar in de gemeenten waar COVID-19 wel nog voorkomt zien de VUB-onderzoekers dat er vaak meerdere personen geïnfecteerd zijn.

"De tool is een hulpmiddel voor de gemeentebesturen om infectiehaarden snel op te sporen en eventueel nieuwe maatregelen te treffen om de verspreiding tegen te gaan. De opsporing op gemeentelijk niveau is een deel van de oplossing. Er zou ook op gebied van de scholen en de bedrijven een dergelijk systeem moeten ontwikkeld worden om lokale haarden op te sporen", zegt professor Dirk Devroey, voorzitter van de vakgroep Huisartsgeneeskunde en Chronische zorg aan de VUB.

Het opsporen van mogelijke nieuwe broeihaarden is voor een deel de taak van de contactopspoorders, maar volgens de ontwikkelaars van de tool is het nuttig dat de gemeenten ook snel op de hoogte zijn van de huidige COVID-19-infecties op hun grondgebied.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.