Verscheidene grote ziekenhuizen in Londen slachtoffer van cyberaanval

In Londen zijn diverse grote ziekenhuizen het slachtoffer geworden van een cyberaanval, bericht het Britse persagentschap PA Media. In personeelsmemo's wordt gesproken over "een groot IT-incident", met zware impact op de zorgverlening.

Het gaat om het King's College Hospital, het Guy's and St Thomas' (waaronder ook het Royal Brompton en het Evelina London Children's Hospital) en verschillende andere diensten van de eerstelijnszorg in de Britse hoofdstad.

De cyberaanval wordt gelinkt aan Synnovis, een aanbieder van pathologische diensten. Synnovis staat de ziekenhuizen bij tijdens de diagnose en behandeling van ziektes en infecties door bloed- en weefselanalyses uit te voeren.

Volgens verschillende hooggeplaatste bronnen gaat het om een ransomeware-aanval, die maandag plaatsvond, schrijft de Health Service Journal (HSJ).

De impact van de aanval zou groot zijn. Zo werden verschillende operaties geannuleerd en zijn er problemen met bloedtransfusies. Het is niet duidelijk wanneer de getroffen diensten opnieuw volledig operationeel zullen zijn.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.