AZ Herentals installeert automatische toegangscontrole

Sinds begin deze week is er weer beperkt bezoek toegelaten in het AZ Herentals.  Om de toegangscontrole van patiënten en bezoekers in goede banen te leiden, werkt het AZ Herentals voortaan met een geautomatiseerde toegang.

Voor dit innovatieve systeem doet het ziekenhuis een beroep op DNCS en TowerEye uit Gierle. ‘Met de nieuwe toegangscontrole kan iedereen op een veilige manier het ziekenhuis binnen gaan, maar kan er ook heel snel op wijzigende situaties ingespeeld worden’, aldus algemeen directeur Rudy Van Ballaer.

Alle patiënten en bezoekers die het ziekenhuis willen betreden, moeten sinds maandag een geautomatiseerde toegangscontrole doorlopen. Patiënten scannen hun eID-kaart om binnen te kunnen, bezoekers een QR-code. Voor wie een geactiveerde code heeft en zich in het juiste tijdsbestek aanmeldt, gaan de poortjes automatisch open. Uiteraard blijven de maatregelen rond handen ontsmetten, het dragen van een mondmasker en afstand bewaren ook van kracht.

Algemeen directeur Rudy Van Ballaer: ‘Sinds het begin van de coronacrisis werd iedereen die het ziekenhuis betrad, gecontroleerd aan een checkpoint. Nu het aantal personen in het ziekenhuis stelselmatig toeneemt – eerst door de herneming van de normale activiteiten en nu door het toelaten van bezoekers – is een manuele controle niet langer houdbaar. Daarom zochten we naar een geautomatiseerd systeem en kwamen we terecht bij een lokaal bedrijf, DNCS uit Gierle.’

Gust Dierckx, zaakvoerder DNCS: ‘We koppelen de scanfunctie van de toegangspoortjes aan de software van het ziekenhuis. Zo kan het systeem patiënten bijvoorbeeld pas 30 minuten voor hun afspraak binnen laten, bezoekers buiten de bezoekuren de toegang weigeren of ervoor zorgen dat maar één bezoeker per dag de toegangscode kan gebruiken. En veranderen de richtlijnen, dan is het maar een kwestie van de instellingen aan te passen.’

‘We gaan ervan uit dat de maatregelen rond sociale afstand nog een hele tijd zullen blijven gelden, waardoor een aangepaste toegangscontrole ons kan helpen om de veiligheid in het ziekenhuis nog beter te garanderen’, vult Rudy Van Ballaer nog aan.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.