Artificiële intelligentie kort analysetijd labs gevoelig in

De Limburgse groeier UgenTec (gestart in 2014) timmert aan de weg om via software laboranten te ondersteunen zodat die zich meer op hun kerntaken kunnen concentreren. Dankzij deze digitale tools en artificiële intelligentie wordt de analysetijd van ziektebeelden niet alleen ingekort – soms tot 90% - de resultaten zijn ook preciezer.

Het bedrijf breekt volop door en probeert zich nu ook in de VS te positioneren. Ruim 100 moleculaire testlabs wereldwijd gebruiken de geautomatiseerde analyse van UgenTec. In eerste instantie voor DNA-analyse in klinische diagnostiek, maar UgenTec breidt zijn terrein ook uit naar andere domeinen zoals voedselveiligheid of landbouw.

Met behulp van PCR (polymerase chain reaction) proberen laboranten DNA te multipliceren en te detecteren. Aan de hand van deze resultaten kunnen ze beslissen tot een behandeling. Maar UgenTech wil die ‘klassieke en tijdrovende’ werkwijze optimaliseren. Zo deelde het onlangs nog mee dat zijn software FastTyper met AI het de genotyping analyse significant versnelt (tot 30x sneller). Ook de interpretatie van de resultaten zou gevoelig beter zijn. Dat betekent niet dat de laborant buitenspel staat, maar de software geeft aan welke stalen menselijke opvolging nodig hebben en welke niet. ‘We nemen subjectieve interpretatie weg’, liet Chief Operating Officer Wouter Uten eerder noteren. Voor de laborant of klinisch bioloog neemt de software repetitieve en geestesdodende taken uit handen. Verder wordt de workflow verbeterd en zo kunnen de resultaten sneller bij de juiste personen terechtkomen. Voor de patiënt is het uiteraard van onschatbare waarde als hij sneller wordt gediagnosticeerd en meteen een gepaste therapie kan opstarten.

Wie weet dat er miljarden end-point PCR tests worden afgeleverd elk jaar (niet enkel in de humane geneeskunde), beseft dat de markt enorm is.

CEO van UgenTec Steven Verhoeven drukt het zo uit: “FastTyper past perfect bij ons bedrijfsdoel: de meest recente artificiële intelligentie en softwaretechnologie wereldwijd naar de labs brengen, met toepassingen die reiken van infectieziekten over oncologie naar voedselveiligheid en -kwaliteit.”

Steven Verhoeven werd vorig jaar weggeplukt bij Agilent Technologies in Boston.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.