Exclusief: De Block onthult de eerste 10 eHealth projecten

Het Verzekeringscomité van het Riziv geeft groen licht voor de start van de eerste tien projecten in het kader van de mobiele gezondheidszorg. Maggie De Block maakt de namen bekend.

Terwijl het kabinet van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie Block (Open VLD) op meerdere plaatsen herschikt wordt  (met name door het vertrek van ‘mijnheer eHealth’ Franck Ponsaert), raken de namen bekend van de tien eerste projecten voor mobiele applicaties in de gezondheidszorg. "Het project heeft dus een beetje vertraging opgelopen, zeker gezien er nog veertien projecten moeten worden uitgewerkt van de oorspronkelijke 24 die geselecteerd werden door een evaluatiecomité bestaande uit leden van het Riziv, de Fod Volksgezondheid en het eHealthplatform", verduidelijkt men op het kabinet van de federale minister van Volksgezondheid.

De projecten moeten ten velde verder uitgewerkt worden. “Vanaf het moment dat de contracten getekend zijn, kunnen de betrokken actoren starten met het zoeken naar de kandidaten voor hun project. Deelname is pas mogelijk nadat een patiënt zijn informed consent heeft gegeven”, voegt men er bij de minister aan toe. “Momenteel zijn de contractuele onderhandelingen over andere projecten volop aan de gang, met name inzake financiële en juridische aspecten.”

De tien projecten waarvan het Riziv het contract goedkeurde, zijn:

  • mHartslag met het AZ Sint-Jan Brugge, Thuiszorg CM, UZ Antwerpen, Virga Jesse Hasselt, Ziekenhuis Oost- Limburg en de huisartsenkringen van de betrokken regio’s
  • TOC-m-Health van het Wit-Gele Kruis van Antwerpen en het AZ Sint-Maarten in Mechelen
  • Het project 24/7 monitoring van vitale lichaamsfuncties in de thuiszorg van het Wit-Gele Kruis Antwerpen (Zie De Specialist 99)
  • Cardiocoach hartfalen en Digitaal Transmuraal Zorgpad Hartfalen van het OLV Aalst, het Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen en het AZ Glorieux in Ronse
  • Interpret-Dia (Intensive Telemonitoring of Pediatric patients with Real-Time -Continuous Glucose Monitoring in Type 1 Diabetes) van het UZ Brussel
  • Blended Acceptance and Commitment van de Psychologenpraktijk De Braam (Zie De Specialist 99)
  • E-Mental Health: Zelf aan de slag! van het Liberale Ziekenfonds Oost-Vlaanderen
  • Beeldbellen van het Netwerk GGZ Midden-West-Vlaanderen PRIT en het Netwerk GGZ Zuid-West-Vlaanderen
  • In-Ambulance Telestroke van het UZ Brussel, het UZ Antwerpen, UCL Saint-Luc en ULB Erasme
  • Stay on track (oncologie) van het AZ Maria Middelares , het UZ Antwerpen,  het AZ Monica Antwerpen, het AZ Heilige Familie in Reet, het CHU UCL Namur en het GHDC (Grand Hôpital de Charleroi)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.