Gegevensbeschermingsautoriteit naar Raad van State tegen dataverzameling door RSZ

De Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) trekt naar de Raad van State tegen een ministerieel besluit dat de RSZ toelaat om gegevens van werknemers te verzamelen en kruisen in het kader van het beheer van de coronapandemie. Dat heeft Alexandra Jaspar, de directeur van het Kenniscentrum van de GBA, gemeld in de commissie Binnenlandse Zaken van de Kamer.

Het ministerieel besluit in kwestie dateert van 12 januari en bepaalt dat de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid over uitgebreide middelen kan beschikken om gegevens van werknemers en zelfstandigen te verwerken en databases met elkaar te koppelen. Dat moet contactonderzoek en onderzoek naar clusterbesmettingen vergemakkelijken.

Volgens de GBA gaat de tekst veel te ver en schaadt hij het recht op privacy. Eerder kondigde de Franstalige Liga voor de Mensenrechten (LDH) al aan naar de Raad van State te trekken tegen de tekst. De organisatie noemde het ministerieel besluit een "ernstige, onrechtmatige en onrechtvaardige" schending van de privacy.

> Lees ook: pandemiewet: vaccin tegen valkuilen (Liga voor de Mensenrechten)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.