Helpper, Airbnb van de thuiszorg, deze maand ook actief in Brussel

Van Netflix over Spotify tot Airbnb: de deeleconomie bloeit als nooit tevoren. Met een bedrijf als Helpper doet dit concept zelfs zijn intrede in de zorgsector. Het is nu al actief in Antwerpen en Gent en doet deze maand zijn intrede in Brussel.

Dat gebeurt in samenwerking met OZ, Partena en Partenamut, meldt de jongste uitgave van het huisblad van de MLOZ.

Hoe kunnen we dan vermijden dat er een concurrentiestrijd losbarst tussen een platform als Helpper en thuiszorgdiensten? Mensen mogen zo’n platform niet gaan gebruiken als een job. “Niet het financiële gewin, maar de sociale reflex moet primeren”,  benadrukt Dr. Rogier De Langhe, economiefilosoof aan de UGent. “Bij Helpper verdienen mensen 7 euro netto per uur. Daardoor zullen ze het platform vooral gebruiken om anderen te helpen. Dat ze er dan nog een centje aan verdienen, is eerder een symbolisch. Het gaat ook niet om professionele hulpverlening, maar eerder om eenvoudige taakjes.”

Sociale cohesie

Zo versterkt dit concept ook de sociale cohesie in onze samenleving. Want niet iedereen kan een beroep doen op een mantelzorger. In ons land bestaat al een fiscaal kader rond de deeleconomie. “Als een platform erkend is door de overheid, kan het zelf de rol van fiscus spelen. De gebruikers moeten dus niet het statuut van zelfstandige hebben en zelf hun belastingen aangeven. Met één simpele klik kunnen ze onmiddellijk iemand uit de nood helpen”, verduidelijkt De Langhe. Zo’n wet rond de deeleconomie bestaat trouwens nog lang niet overal in Europa. “België is één van de pioniers.”

Werkingsterrein

Helpper is een ontmoetingsplaats tussen hulpzoekers (ouderen, mensen met een beperking, …) en hulpverleners. “Wij brengen hen samen en daarnaast regelen wij de verloning, de verzekering, … Eigenlijk alles wat niet te maken heeft met de concrete hulp zelf”, vertelt François Gerard, de oprichter van Helpper, die eerder al het ontstaan van het platform schetste. 

Het gaat hard voor Helpper. Het platform is nu actief in Antwerpen en Gent, maar in september 2018 komt daar Brussel bij. “We zullen vrij snel opereren over heel België en ondertussen dromen we al van het buitenland”, zegt Gerard. Met dus ook een samenwerking met OZ, Partena en Partenamut.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.