Japanse artsen die negatieve recensies krijgen klagen Google aan

Ongeveer zestig Japanse artsen hebben een collectieve rechtszaak tegen Google aangespannen omdat ze de venijnige en negatieve recensies die ze soms ontvangen negeren.

De artsen eisen 1,4 miljoen yen (€ 8.500) schadevergoeding van de Amerikaanse internetgigant, die volgens hen verantwoordelijk is voor het niet nemen van maatregelen tegen deze kritiek. 

Ze daagden het bedrijf voor de rechter en beweerden dat ze niet in staat zijn om te reageren op recensies die hun reputatie schaden of deze te weerleggen vanwege hun verplichting om de vertrouwelijkheid van patiënten te respecteren.

"Mensen die online recensies publiceren kunnen alles anoniem zeggen, zelfs als het alleen maar laster of beledigingen zijn", vertelde een van de artsen aan de pers. 

Volgens een advocaat van de eisers zou de zaak die voor de districtsrechtbank van Tokio is gebracht de eerste collectieve rechtszaak in het land zijn die gericht is tegen een platform vanwege negatieve online recensies. 

"Ondanks het gemak waarmee ze geplaatst worden, is het extreem moeilijk geworden om recensies verwijderd te krijgen," vertelde advocaat Yuichi Nakazawa aan AFP. 

"Dit kan ertoe leiden dat artsen hun werk doen in constante angst om onderworpen te worden aan vreselijke kritiek," voegde hij eraan toe. 

Het doel van veel medische instellingen is niet om patiënten tevreden te stellen, maar om hun ziektes te behandelen vanuit een professioneel oogpunt, aldus de klacht. 

"Klinieken die patiënten slechts een oppervlakkige diagnose geven en op verzoek medicijnen voorschrijven, zouden vanuit medisch oogpunt niet op hun plaats zijn, maar zouden wel zeer gewaardeerd worden door patiënten", staat in het document.

Als er niets verandert, kunnen artsen "aarzelen om streng te zijn en onnodige tests of medicijnen op verzoek van patiënten te weigeren", waarschuwde de heer Nakazawa.

In België maakte dr. Barbara Abramowicz, kinderarts in de Clinique Gabrielle et Notre Abri en columniste voor de RTBF, geen geheim van haar woede over deze praktijk in een artikel dat gepubliceerd werd in Numerikare. "We leven in een democratie en ik ben een principiële vrouw. Ik ben ervoor dat iedereen zijn mening kan geven en ik ben tegen het verdedigen van incompetente artsen. Alle incompetentie moet worden beoordeeld en zelfs bestraft. Maar op sociale netwerken zijn we geen democratie omdat ik mezelf niet kan verdedigen".

Lees ook:
> Google Review schaadt uw reputatie: wat kunt u doen?
> "Google-recensies tegen artsen: een schandaal”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.