‘EU-Commissie start procedure op tegen België na klachten over privacywaakhond’

De Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) zou niet onafhankelijk genoeg optreden. Er wordt vooral in de richting van topambtenaar Frank Robben gekeken, melden De Standaard en Politico.

De Europese Commissie onderneemt juridische stappen tegen ons land, na klachten over de GBA. Volgens de klachten zou de Belgische privacywaakhond niet onafhankelijk genoeg optreden. De procedure wordt vandaag aangekondigd, maar nieuwssite Politico berichtte gisteravond al over het nieuws. Volgens Politico zou vooral in de richting van topambtenaar Frank Robben worden gekeken.

De kwestie is al langer bekend: de GVA zou niet onafhankelijk genoeg kunnen optreden omdat verschillende leden, onder wie dus ook Robben, banden hebben met de regering. De Algemene verordening gegevensbescherming (GVA), de Europese privacyregels, schrijven voor dat de regulator onafhankelijk moet zijn van de regering. Volgens Le Soir, dat het nieuws ook brengt, is België het eerste land dat zich moet verantwoorden voor inbreuken op de GVA-wetgeving.

De Commissie gaat België nu om verdere inlichtingen vragen. Die brief moet binnen een bepaalde periode, normaal twee maanden, beantwoord worden. Uiteindelijk kan de zaak voor het Hof van Justitie van de EU belanden, hoewel de meeste zaken voor dat stadium geschikt zijn.

Twee leden die ook tot de GBA behoorden en bekritiseerd werden, zijn intussen afgetreden, maar Frank Robben blijft bij de GBA. Een ander lid, de Leuvense prof cryptografie Bart Preneel, wordt ook geviseerd. Preneel blijft zitten bij de Gegevensbeschermingsautoriteit.

Zowel Robben en Preneel hebben eerder al ontkend dat zij de onafhankelijkheid van de privacywaakhond in gevaar brengen. Robben ging in het verweer nadat Ecolo en PS zijn rol in het corona-contactonderzoek in vraag stelden. Vorig jaar al liet de GBA weten dat het aanstellen van de ambtenaren mogelijk was binnen de GVA, maar sindsdien hebben twee directeurs van de waakhond afstand genomen van die verklaring, aldus De Standaard.

Robben liet eerder al weten dat hij zich terugtrekt bij beraadslagingen over kwesties waarbij hij betrokken is.

> Lees ook: Frank Robben, Big Brother? "Ik ben klaar om me nader te verklaren voor het parlement."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.