Platforms voor doktersafspraken: aanpassen of verdwijnen

Een beslissing van de Gegevensbeschermingsautoriteit bevestigt opnieuw dat artsen toestemming moeten geven voordat ze kunnen worden opgenomen in een afsprakenplatform. Een van deze platforms is veroordeeld omdat het zich niet aan deze regel hield. Op basis van deze beslissing zullen andere platforms in dezelfde situatie zich moeten aanpassen of verdwijnen.   

De Gegevensbeschermingsautoriteit heeft zojuist een internetplatform voor het boeken van afspraken veroordeeld wegens het niet naleven van de General Data Protection Regulation (GDPR). De overtreder moet een administratieve boete van 10.000 euro betalen en de pagina's verwijderen waarop dienstverleners staan die geen toestemming hebben gegeven, of ze moeten die toestemming krijgen. Het bedrijf heeft een termijn om in beroep te gaan. 

Het debat dat leidde tot de beslissing draaide om het legitieme belang van patiënten om de arts te kiezen die zij willen, versus het recht van artsen om hun persoonlijke gegevens te beschermen. Een van de argumenten van de verweerster was dat de gegevens in kwestie openbare gegevens zijn, aangezien ze op de website van het Riziv staan. De Gegevensbeschermingsautoriteit antwoordde dat het feit dat de gegevens op de website van het Riziv staan, niet betekent dat de bekendmaking ervan niet afhankelijk is van de toestemming van de betrokken personen. Zij is van mening dat de door de verweerster aangevoerde rechtsgrondslag niet voldoende stevig is onderbouwd, aangezien het evenwicht tussen de belangen van de patiënt en de persoonsgegevens van de arts niet voldoende in acht wordt genomen wanneer de toestemming van de arts ontbreekt.

De Orde der Artsen bracht in 2015 al een advies uit; “Indien een arts vaststelt dat hij opgenomen is in een online gegevensbank zonder dat hij daarin toegestemd heeft of zonder dat er enige wettelijke basis is om hem er in te vermelden, heeft hij het recht om weglating van zijn naam uit deze gegevensbank te verzoeken.” Dat advies vervolledigt een meer algemene stelling die eerder gepubliceerd werd, ‘Artsen en digitale media’ 

 Dit advies schetst het kader voor het gebruik van deze technologieën. Momenteel wordt er gewerkt aan een update van de tekst. "Ik realiseerde me zelf dat ik op zo'n platform stond, hoewel ik daar nooit toestemming voor had gegeven", zegt professor Christian Melot, de Franstalige vicevoorzitter van de Orde der Artsen. Sommige platforms werden opgericht vóór de publicatie van de RGPD. "Maar zodra er een nieuwe verordening verschijnt, zoals het geval is met de RGPD, moeten alle platforms die al bestonden voldoen aan de nieuwe wettelijke bepaling", aldus professor Melot. 

Sommige platforms zijn verder gegaan en hebben advertenties gepubliceerd op pagina's van artsen. Dit wekt niet alleen de valse indruk dat de arts in kwestie het gepresenteerde product of de dienst aanprijst, maar druist ook in tegen het advies van de Orde over digitale media. Daarin staat uitdrukkelijk: "Vanuit ethisch oogpunt zijn met name verboden: elke vorm van misleidende of vergelijkende reclame... patiëntengetuigenissen...". Het platform dat het onderwerp was van de beslissing van de Gegevensbeschermingsautoriteit, was duidelijk niet in orde; vraag is wat het platform daar aan zal doen, het nog tijd heeft om in beroep te gaan. In de zeer heterogene wereld van afsprakenplatforms zijn er enkele zoals ROSA die wel in orde zijn met de RGDP. Andere, zoals Doctena, zijn zich bewust van het belang van de RGPD en zetten al stappen om eraan te voldoen, terwijl ze samenwerken met juridische experts om de reikwijdte van deze beslissing te onderzoeken. "Je moet je afvragen of dit zich niet zal verspreiden naar andere gebieden, met alle soorten telefoongidsen", zo zegt Alain Fontaine, CEO van Doctena.

“Hoe dan ook”, zegt Sébastien Deletaille, CEO van Rosa, " zal deze beslissing een groot aantal platforms die geen toestemming vroegen dwingen om orde op zaken te stellen of te verdwijnen. Dit zijn tienduizenden pagina's op het web. Dit is een overwinning voor degenen die zich wel aan de wetgeving houden. Het is ook een overwinning voor artsen en patiënten".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.