Recordaantal artsen verstuurt medicatievoorschriften digitaal

14.512 artsen, 4.159 tandartsen en 138 ziekenhuizen verstuurden vorige maand samen 5,3 miljoen elektronische geneesmiddelenvoorschriften. Dat is een record, meldt minister van Volksgezondheid Maggie De Block. 

Het elektronisch voorschrift helpt zorgverleners om de medicatie van patiënten op te volgen en moet onmogelijk maken om voorschriften te vervalsen. Vanaf 1 januari wordt het gebruik ervan verplicht.

Minister De Block: “Het elektronisch voorschrift is een belangrijke stap vooruit. Doordat de voorschriften digitaal worden verstuurd en bijgehouden, ben je als patiënt zeker dat je zorgverlener steeds een correct beeld heeft van je medicatie. Apothekers hoeven geen krabbels meer te ontcijferen. En de rechtstreekse verzending van de arts naar de apotheker via de beveiligde toepassing Recip-e maakt vervalsing onmogelijk.”

Vanaf 1 januari 2020 wordt het elektronisch voorschrift verplicht. Enkel in een aantal specifieke situaties (bijv. als er dringende medische hulp noodzakelijk is) zullen huisartsen, specialisten, tandartsen en vroedvrouwen nog een papieren voorschrift afleveren.

Volgende stap: volledig papierloos

Bij een elektronisch voorschrift krijg je als patiënt op dit moment nog een papiertje met een barcode mee. Door die code te scannen, kan de apotheker het voorschrift ophalen uit het systeem. Op termijn zal ook dat verdwijnen en wordt het volledige proces papierloos. 

Sinds eind vorig jaar kan iedereen zijn of haar openstaande elektronische voorschriften zelf inkijken via het portaal Mijngezondheid. Vorige maand deden 8.369 burgers dat. 

Eens het voorschrijfproces volledig papierloos wordt, zal de patiënt via  Mijngezondheid op voorhand kunnen aanduiden bij welke apotheek hij welk medicament wil ophalen. De apotheker krijgt dat voorschrift dan digitaal binnen zodat hij of zij het medicijn voor de patiënt kan klaarleggen.

> Lees ook: Om de drie dagen duiken valse voorschriften op

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.