"Cyberaanval is opportuniteit om ziekenhuizen beter te beschermen"

Gisteravond sprak minister Vandenbroucke met de directie van ziekenhuisgroep Vivalia die onlangs het slachtoffer werd van een cyberaanval. De minister betuigde zijn steun aan de teams die nu al drie weken dag en nacht aan het werk zijn om de situatie zo snel mogelijk te herstellen en besprak met hen de toekomstplannen voor de cybersecurity.

De aanval had en heeft nog steeds een directe invloed op de medische activiteit van deze ziekenhuizen. "Als minister van Volksgezondheid was ik echt geraakt door wat ik gisteravond heb gehoord. Vandaag wordt Vivalia hard getroffen: de patiënten, de onafhankelijke zorgverleners en het personeel worden gegijzeld. Morgen kan het een ander ziekenhuis zijn. We willen het personeel van Vivalia een hart onder de riem steken en hen verzekeren dat we concrete acties plannen die nuttig kunnen zijn voor de hele sector, zoals het delen van ervaringen, bewustmaking van cyberbeveiliging, enzovoorts”, aldus de minister.

Extra budget
Cyberveiligheid is een prioriteit in het regeerakkoord. Bovendien maakte de minister daarvoor bijkomende budgetten vrij: voor 2022-2023 20 miljoen euro. "Ik hoop bij toekomstige begrotingsbesprekingen bijkomende budgetten te kunnen vrijmaken" besluit minister
Vandenbroucke.

> Tien dagen na cyberaanval 200 computers en servers weer operationeel.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.