Cyberaanval heeft impact op medische dienstverlening Vivalia

De Luxemburgse zorgintercommunale Vivalia heeft zondag speciale maatregelen getroffen als gevolg van de grootschalige cyberaanval die in de nacht van vrijdag op zaterdag werd ontdekt. Zo werden medische onderzoeken, consultaties en ook sommige operaties geannuleerd. De betrokken patiënten zullen worden verwittigd.

De computeraanval tegen Vivalia leidde tot de blokkering van 200 servers en 1.500 computers in de ziekenhuizen en verpleeghuizen die onder de Luxemburgse intercommunale vallen. "De gevolgen van dit virus hebben een directe impact op de medische dienstverlening van onze algemene ziekenhuizen", verklaarden verantwoordelijken van Vivalia. De maatregelen werden zondagmorgen genomen na een vergadering van de crisiscel.

Wat de komende dagen betreft, wordt de situatie voortdurend geëvalueerd. Zo zal de crisiscel elke ochtend samenkomen en indien nodig kunnen er ook spoedvergaderingen worden gehouden. Volgens de intercommunale zou de bron van de inbraak inmiddels zijn opgespoord en verholpen en wordt er hard gewerkt om de situatie zo snel mogelijk te normaliseren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.